05.01.2017 | 0:01
Строител падна от осмия етаж и загина
Мъжът загубил равновесие и паднал, заедно с една от кофражните кули

На бул. „Цариградско шосе“ в София е станала злополука със строителен работник по време на работа, който впоследствие е починал. Около 8:30 часа на бул. „Цариградско шосе“ – Караулката (Цариградски комплекс – Дружба 2) е станала злополука с работник по време на работа, който по-късно е починал. Това съобщиха от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Събитието е настъпило при демонтиране на кофражни кули от осмия етаж и подготовката им за сваляне от товарната рампа на кота нула с кулокран. Сутринта, след провеждане на ежедневния инструктаж двама работника от фирмата – изпълнител започват демонтажа на кофражните кули и изнасянето им на товарна рампа за подготовка за закачане към куката на кулокрана чрез паяк от вериги.

На товарната рампа са поставени и подготвени за сваляне две кофражни кули. Загиналият работник остава на рампата, за да закачи кофражните кули на куката на кулокрана чрез гореописаното товарозахващащо приспособление. По писменото обяснение на краниста, при позиционирането на кулокрана към кофражните кули, загиналият работник посяга към люлеещото се товарозахващащо приспособление, загубва равновесие и пада от товарната рампа, заедно с една от кулите.

След уведомяване за възникналата злополука, обектът е проверен от инспекторите на ДАМТН. Комисията е направила първоначален оглед на местопроизшествието, получила е писмените обяснения от свидетелите, обследвала е условията, при които е експлоатирано повдигателното съоръжение и е проверила документите.

На основание представените документи от ползвателя, комисията установи, че кулокранът е монтиран и експлоатиран съгласно изискванията на Наредбата за технически надзор и безопасна експлоатация на повдигателни съоръжения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране