26.04.2015 | 0:13
Тайната история на ДПС
Историята на Неджметин Хак е историята на България в последните няколко десетилетия

Сигурно си мислите, че Движението за права и свободи е основано през 1990 година от Ахмед Доган и сред учредителите е и сегашният лидер Местан?

Нищо подобно. Началото на пътя до сегашното ДПС е постлан с добри намерения, а първата стъпка е направена от човек, чието име е много вероятно никога да не сте чували – Неджметин Хак. Преди трийсетина години в бащината си къща в село Ефрейтор Бакалово той, заедно с трима свои приятели основа Турското национално-освободително движение в България, което след промените става познатото ни днес Движение за права и свободи.

Тази събота в “Ничия земя” Елена Чопакова ни среща с Неджметин Хак, който разказва тайната история на ДПС и как и защо Ахмед Доган става член на движението. Историята на Неджметин Хак е историята на България в последните няколко десетилетия. Ненаписаната, невлязлата в учебниците, за някои – срамната, за други – тайната история. История за незараснали рани и простени предателства…

“Сигурно се чудите защо Неджметин Хак не ви е никак познат. Години наред живее в Истанбул и се издържа като автоинструктор, докато основаната от него партия управлява, трупа обръчи и членска маса и налива основите на българския преход. След това предаване може и да не сме отговорили на всички важни въпроси около ДПС, но ще сме задали някои други много важни въпроси – борец за прави и свободи ли е Ахмед  Доган или внедрен от тайните служби агент? Защо едни имат сараи, а други порутени къщи пълни със сено? След това предаване българският преход няма да ви се струва толкова мистичен.…

В тази история има от всичко и за всеки – приятелства, предателства, политика, пари, смъртни заплахи, тайни агенти, затвор, лош герой, добър герой, който всъщност е лош, че и обратното, а накрая – неочаквано разкритие. Само че не говорим за филм, а за история. Българска история. Най-новата. Кой пръв, кой последен, кой патриот, кой агент, кой крив, кой прав, кой е зад кулисите – те си знаят. Ние сме просто зрители. Уви, превърнаха ни в прости зрители. На собствения ни живот…”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране