23.10.2019 | 14:59
Татяна Дончева: Борисов стои плътно зад кандидатурата на Иван Гешев
Ако това не е така, тя ще се провали в гласуването, защото Борисов има начин да подскаже позицията си на ВСС

Премиерът Бойко Борисов е свързан със сегашния главен прокурор Сотир Цацаров и стои плътно зад кандидатурата на Иван Гешев, коментира лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева в интервю за Mediapool. Според нея, ако премиерът не подкрепя Гешев, то кандидатурата му ще се провали във Висшия съдебен съвет. Дончева допълва, че гражданите се страхуват от единствения кандидат за главен прокурор, защото той излъчва мракобесие.

Г-жо Дончева, заслужена ли е препоръката на ЕК за премахване на мониторинга?

Представяте ли си какви задни договорки са направени, за да може една отиваща си Европейска комисия, която с абсолютно нищо не се занимава, освен да изчаква встъпването на новата комисия, да реши да вдига мониторинга на България?! Тази комисия настоява в същото време, че трябва да бъде запазен мониторингът на Румъния, където осъдените за корупция са несравнимо повече от България и която има работещи институции в съдебната система, които да осигурят това. Румъния има будно гражданско общество, което протестира на тази тема, иска да се запази антикорупционно законодателство, страната освен това е способна да излъчи европейски главен прокурор (Лаура Кьовеши – б.р.). Какви хора трябва да работят в тази Европейска комисия, за да могат да решат това? Очевидно аргументи няма да получим.

Темата се вписва и в предстоящия избор на главен прокурор. Чуват се гласове, свързани с ГЕРБ, срещу номинацията на Иван Гешев. Такъв е гласът на президента Росен Плевнелиев. Възможни ли са изненади?

Президентът Плевнелиев така и не успя да се превърне във фигура, която има собствена тежест и значение. Крайното впечатление за него се определяше от усмивката му, която често беше не на мястото си. Това си остана и след края на мандата. Мисля, че сега той изразява позицията на кръгове, с които е близък и които са срещу избора на Иван Гешев, отколкото позицията на ГЕРБ. Ако ГЕРБ имаше решение, че Гешев не е нейният кандидат за главен прокурор, нямаше да е нужно някой да им подсказва.

Според вас, може ли да има страх у премиера Борисов от кандидатурата на Гешев?

Премиерът Борисов е плътно свързан със Сотир Цацаров. Той стои плътно зад кандидатурата на Гешев. Ако това не е така, тя ще се провали в гласуването, защото Борисов има начин да подскаже позицията си.

А има ли страх в гражданите?

Нормалният гражданин се страхува, без разлика от своите политически пристрастия и дори политическата си фанатичност. Причината е, че тези хора излъчват откровено мракобесие. Фигурата на главния прокурор е особено важна във всяка демократична държава, защото от нея зависи съдбата на стотици хиляди хора. Не толкова съдбата на престъпниците, а на порядъчните хора. В затвора и в болницата може да попадне всеки. Кой си дава сметка за това? Проблемът е, че тези хора имат разбиране за прокурорската професия, което е много далеч от нейната същност. Тяхното разбиране е породено от формирането им в милиционерска семейна среда, в милиционерско училище и от пълно отсъствие на магистратска култура и самочувствие. Забележете, че акциите на Гешев са в ромските махали, където можеш да влезеш с БТР, да уплашиш хората и да си излезеш. Темата с телефонните измамници по трудност е за районна прокуратура. Да сте чули Гешев да оглавява някоя високорискова акция срещу наркобосове, срещу известни имена в подземния свят? Нещо да се е случило на ония, които са всеобщо известни като криминални емблеми на прехода? Случи нещо само с Митьо Очите, защото не успял да раздели със СИК паркингите и автомивките в Слънчев бряг. При това го удариха, когато той бе значително отслабен.

Прокурор Гешев би споменал в своя полза акциите срещу Стайкови и Арабаджиеви, които не са дребни фигури и са в ареста вече близо година.

А защо тези хора стоят по толкова време в арестите? Най-ценното отроче на Цацаров, което Гешев трябва да пази, е Специализираният наказателен съд. Ако някой нормален човек бъде избран за главен прокурор, първото, което ще стори, е да поиска равносметка на резултатите от специализираните съдилища и прокуратури – разходи, ползи, значими дела с влезли в сила присъди. Сегашните не искат да правят равносметка, защото са уверени, че този съд им дава сила… електорална сила. Дава им власт да натискат хора, които иначе биха били извън техния контрол. Цацаров тика напред Гешев, за да осигури тила си.

Шумни акции и задържани в арестите има, но присъди срещу големи фигури все още няма. Повечето дела се прекратяват дори и от спецсъда.

Именно. Ние го знаем това, но е много важно да се направи пълна ревизия. Така ще се разбере какви дела са внесени, при какви условия, как са приключили, колкото време са циклили в системата… Знаем за краха на част от дела, но това са частни случаи. Цялата картина не я знаем. Аз нямам собствена статистика, но мои източници ми казват, че за седем години при Борис Велчев са осъдени с 1/3 повече хора, отколкото по времето на Сотир Цацаров. Въпросът е защо Борис Велчев, който правеше впечатление на по-мек и интелигентен човек, постигна такъв резултат. Аз имам обяснение. Сега твърде много дела са под контрола на специализираната прокуратура. МВР няма собствена активност. Министерството се ръководи от охранители и всичко се съсредоточава в специализираната прокуратура и спецсъда. Една част от хората в тях, особено в специализираната прокуратурата, са с висока агресия и ниска подготовка.

И в същото време парламентарната опозиция не говори за това.

Левицата трябва да бъде готова да разшири поддръжниците си, да изкаже позиции, защото тя до този момент не е казала такива. Там прокуратурата очевидно също има възможности за влияние. Ветото на президента също не е сигурно. До този момент той рисково вето не е налагал. Всички искания на Цацаров в Народното събрание бяха уважавани, включително по отношение на законите. Аз много бих се радвала, ако президентът Радев наложи вето, но той до този момент не е показал готовност да извърши подобно нещо.

Парламентът мълчи, но имате ли обяснение защо много хора от научните среди се включиха по темата?

Изборът на Гешев за главен прокурор показа, както никога досега, подземната част от влиянието в държавата. Все сме си говори за задкулисието, но досега няма друг случай, в който то да е лъсвало толкова явно. Изведнъж едни хора, които нямат нищо общо с проблема, започнаха да изказват подкрепа и то неслучайно. Така стигнаха до академиците и ректорите на учебни заведения… Гешев е задкулисен избор.

Но изглежда като почти общонароден избор. Никога не е имало такава подкрепа. Хиляди застанаха под строй зад единствения кандидат.

Моля ви се. В тази връзка най-пресен пример е ищахът за израстване на бившия вече директор на БНР. И той бе избран по поръчение на когото трябва, но вижте за колко кратко време попадна в ситуация, която не можа да изиграе. Изходът беше отстраняването му и то точно от тези, които го назначиха. Иван Гешев също няма вестибуларен апарат за този висок пост. Ключовите постове в държавата изискват такъв апарат. Трябва да имаш ориентация, дори когато те завърти центрофугата много бързо. Щом е стигнал дотук, сигурно е някакъв въжеиграч, но в битов мисъл. Намерил си е покровител, издигнал се е… Но за тази позиция е нужно още.

Вие си мислите, че нещо може да се случи, след като бъде избран.

Да. Седем години са много време. Случват се много неща. Нелепи случи с чужди граждани, нелепи случки с българи…

През 2002 г. главният прокурор Никола Филчев имаше сериозен проблем при сблъсъка си с НДСВ, но огромната му власт го опази още три години. Те успяха да постигнат консенсус.

Властта на главния прокурор е неоспорима, но тогава Филчев оцеля благодарение на президента Георги Първанов и кръга около президента, който накрая го прати и за посланик в Казахстан. Сегашната хиперактивност на Никола Филчев под диктовката на Цацаров има същите корени.

Мислите, че го държат все още.

Да.

Според вас няма спасение и на стари години?

Да, защото не ти е изтекла давността.

Може ли темата за прокурор Гешев и съдебната реформа да се окаже решаваща кметските избори в София?

Преди дни имаше голяма акция в Несебър и Свети Влас (арестувани бяха двама кандидати на „Движение 21“). Арестуваха някакви хора, правиха обиски, така и не разбрах какъв е резултатът от тези обиски, какво намериха и защото трябваше над 100 души да отидат там. Равносметката от акцията показва, че действията на братя Диневи от Свети Влас, които до този момент са били достатъчни за контролиране на резултатите от изборите, сега не са достатъчни. Акцията се прави, за да може да бъдат стопирани някакви хора, които също имат претенции за места в общинския съвет, за кметското място. Услугата на прокуратурата за тези неща в един момент също се заплаща. Намесата на прокуратурата в изборите, тези хайки трябва да престанат. За тези неща си има оперативни служби. Прокуратурата не е оперативна служба, за да ходи насам-натам главен прокурор с пищов на кръста. Това е било винаги – по царско време, по комунистическо, по демократично… Главният прокурор е друга фигура. Цацаров пропуска факта, че когато натрапиш заместник по този начин, ти поемаш отговорност за неговите действия. Така е в политиката, така е и в прокуратурата. Никой досега не си е позволявал да натрапва заместник. А за да го натрапва така, означава, че има какво да крие.

На местните избори в София вие подкрепяте Мая Манолова. С какво тя е по-добра от Йорданка Фандъкова?

ГЕРБ има крепост в София. Те станаха партия благодарение на тази крепост, благодарение на нейните финансови възможности и значение на София за стабилността на централната власт. В сърцето на ГЕРБ трябва да бъде нанесен удар, а Мая Манолова има най-голям шанс.

Вие виждате Мая Манолова само като инструмент?

Точно така. Аз разсъждавам прагматично. Либералните градски кръгове имаха възможност през 2005 година да направят своя избор – мутра или комунисти (тогава Бойко Борисов победи Татяна Дончева, която бе издигната от БСП за кмет на София – б.р.). Те имат 15 години опит на собствен гръб, който им показва дали изборът им тогава е бил правилен за София и България. Не беше правилен. Сега тази грешка трябва да бъде поправена. Трябва да сме готови да надмогнем много повече, отколкото те (градските либерали) си представят. Борис Бонев е много интересно момче с огромен потенциал, но сега ще е проява на фанатизъм, че десните, сакън, не можели да се докоснат до бюлетината на „комунистката“. Политическа партия ГЕРБ е олицетворение на мутрите, които нямат гнус от нищо, поради което те могат да купят, натиснат и заплашат всеки. ГЕРБ смаза, първо със съдействието на БСП, малките опозиционни партии, които бяха най-близо до бариерата. После блокира и БСП чрез връщането на партийните субсидии. В тези изборите трябва да ударим в сърцето на ГЕРБ, защото мутрите владеят всички постове.

Вие наистина ли вярвате, че Мая Манолова няма игра с Борисов?

Аз съм сигурна, че тя няма игра с Борисов. Какво го бъркаше Борисов да направи Манолова омбудсман? Той може спокойно да даде някои неща на опозицията, за да може после да обяснява до края на света колко е широко скроен. Борисов обаче никога няма да даде на опозицията място, от което може да бъде застрашен. Защо не даде на опозицията КПКОНПИ или специализирания съд? Защото съдебната власт е независима ли?

Доколко Мая Манолова е независима от БСП? Знаете, че тя има и предистория с Делян Пеевски.

Кметът не може да бъде независим от всички, защото трябва да може да работи с някой. За мен следващите стъпки след избора на Мая Манолова за кмет ще бъдат още по-тежки за нея. Тя трябва да преодолее „Берлинската стена“ между лявото и дясното в България. Този общински съвет ще трябва да бъде срещу ГЕРБ, за да ги притесни първо и после да ги елиминира. Това означава, че в управата на общината ще трябва да влезе десницата, ще влезе левицата, ще влязат и независими експерти. От умението на кмета да балансира между много широк кръг хора да участват в това управление ще се определи ефективността на удара срещу ГЕРБ. Кметът трябва да знае на кого по колко да даде. Те всичките си искат – и десните и левите, и близките и далечните.

Колкото до Пеевски. Мая Манолова като един дисциплиниран партиен член в един период, когато Пеевски е твърде близка фигура до Сергей Станишев, трябва да свърши определени неща по поръчение на своя партиен лидер. Това не означава, че Мая Манолова има някакви собствени отношения с Пеевски. Мая Манолова имаше собствени отношения със Слави Трифонов, което виждам, че са доста отрезвели вече, защото тя не е човек, който ще допусне лесно да бъде манипулиран. Поведението и в омбудсманската институцията показа, че тя е ефективен човек и може да навлиза в проблемите бързо.

Ако ГЕРБ загуби София, това ще се отрази ли на правителството?

Това ще е смъртоносен удар. ГЕРБ ще може да удържи за още известно време централната власт, но хората в цялата страна гледат какво се случва в София. Столицата се гледа като Шипка. Хората чакат сигнал, че и тяхната борба в тяхната община има шанс. Изборите в София са много важни, защото те ще решат следващите парламентарни избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране