07.02.2018 | 10:40
Татяна Дончева: Прокуратурата си създава правила, за да работи извън закона
"Последният хит" в действията на държавното обвинение са промените в НК, където много лесно някой може да бъде осъден за престъпление по служба

Прокуратурата работи извън правилата или си създава такива, които да  й помагат да работи вън от закона, заяви пред БТВ лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. Тя уточни, че „последният хит“ в действията на държавното обвинение са промените в Наказателния кодекс, където много лесно някой може да бъде осъден за престъпление по служба.
Според нея работещите в прокуратурата нямат идея какво е пазарна икономика, а изработените от правосъдното министерство промени в законодателството показвали, че ведомството „очевидно е оглавено от не до там грамотни хора“.
„Колелото обаче се върти. Ако днес имате кой и кръга му в съдебната система, които да посочва неудобните, които да бъдат вкарани в затвора, утре палачинката може да се обърне“, каза още Дончева.
Според нея промените в Наказателния кодекс, които предвиждат носенето на наказателна отговорност на една от страните в дадена сделка, която не я изпълни, може да доведе до увеличаването на затворниците в страната, но нищо повече.
Дончева отправи критики към начина, по който беше извършена акцията срещу кмета на Септември. Тя заяви, че прокурорите също били започнали да си купуват бронежилетки. На кадрите от акцията се виждат служители на прокуратурата от специализираното звено за противодействие на корупцията, които са с маски и специално облекло.„Все още не е приет правилникът и не са назначени служители за Комисията за противодействие на корупцията. Какви са тези екшън герои?”, попита Дончева.
По думите ? кметът на Септември не може да отговаря за умишлена безстопанственост, тъй като престъпленията, в които го обвиняват, не спадат в тази категория.„Освен това от прокуратурата казват, че сега започват данъчните и финансовите ревизии. Как сега ги започват, а досега какво правихте? Щом при тази шумотевица тръгват с отмяна на мярката за неотклонение още на първата стъпка, това означава, че доказателствата срещу кмета са афиф”, категорична е Дончева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране