27.04.2015 | 19:33
Таз година – полупроводници и жива сила
Кое да платя първо?!

27.04.2015, плочките пред президентството.

Бойко Борисов брифира журналистическото тяло след Консултативния съвет по национална сигурност и обяснява защо тази година няма да купуваме военна техника.

Журналист1: Имаме ли ние финансова възможност, България, възможност, да посрещнем…

ББ (отговаря, преди да е зададен въпроса): За 2015 нямаме! Ясно и точно съм го казал на всички партньори. Първо пенсиите, инфраструктурата, образованието – и за 2016 са парите, които събираме НАП и митниците доста повече, и въобще всички мерки, които сме взели в борбата с корупцията и контрабандата, ще осъществиме и тази реформа в армията.

Ж1 (опитва се да зададе въпрос): По този начин…

ББ: Ние не сме виновни, че години наред са купувани фрегати без никакво въоръжение, все едно са купували риболовни траулери. Или са купували въртолети, които нямат никакво въоръжение. И сега всичко да ни се изсипе в най-голямата криза на нашата глава! Затова – 2015 нулева! От 2016 нагоре, до 2024 ще влеземе в рамките. Всички в НАТО знаят – никой не ги караше да събарят КТБ и да даваме три милиарда и половина сега!

Ж1 (отваря уста и издава няколко звука): …

ББ: Така че – тази година толкоз. От догодина, имаме по-големи приоритети в момента!

Ж2: За изтребителите, г-н Борисов…

ББ: Изтребителите – когато имаме пари, тогава ще ги купиме.

Ж1: Не нарушавате ли обещанията…

ББ: След една, две, три години – тогава.

Ж1: Не нарушавате ли обещанията на Плевнелиев в Уелс да стигнем до…

ББ: Не, не го нарушаваме! С кое нарушаваме обещанията?

Ж1: Той беше обещал по-кратък срок за…

ББ: Ами който е обещавал, трябва да ми каже: вземи от образование, вземи от здравеопазване, вземи от инфраструктура – или откъде? Парите са общи на всички. И всички го знаят… Освен това Министерството на отбраната има толкова имоти с отпаднала необходимост – да си ги продаде, да си направи търгове. Парите, които идват от тях, ще бъдат заделени за преоборудване на армията. Години наред са се купували безумни неща кугъри, пантери, най-скъпите въртолети в света, без един пистолет вътре в тях да има! Видяхте – дори кугърите, дето са за спасяване уж на хора, нямаха никакво оборудване. И сега, още от 2006 година, влаковете „Сименс“ трябва да платя! Кое да платя? От 2006 не са плащани.

То не е да не искаме – искаме! От днешния съвет (КСНС) едно трябва да знаят българските военни и нашата армия – че държавата ще направи всичко необходимо те да имат достойни условия на труд. А на колегите в НАТО аз винаги съм им казвал следното: най-важното за една държава – най-важното! – е когато даде живата си сила. България е дала в Афганистан и на мисиите си нашите момчета, нашите синове, нашите приятели, нашите колеги. Което е много повече от това да купиш самолети или фрегати или каквото и да било. Много Велики сили изнесоха контингентите си от Афганистан. България остана там и показа, че е много по-лоялен член на НАТО. Това е важно и това трябва да носи гордост на България. Не само да ни говорят – купи това, купи онова. Искам да ги купя, но сега няма пари. Ще дадем, когато икономиката, когато всичко обратно тръгне.

Журналисти (един през друг): Г-н Премиер, г-н Премиер!…

ББ: Благодаря, лек ден!

***

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране