19.01.2017 | 0:01
„Техномаркет“ на Пеевски загуби дело и в Русе
Досега на първа инстанция СГС разпореди опразване в Кърджали, Пазарджик и Севлиево

Няколкомесечната битка на компанията ”Глориент инвестмънт БГ” с ”Техномаркет” за собствеността върху 13 търговски обекта и една офис сграда доведе до поредния резултат в полза на ”Глориент”. С решение от 16 януари Софийският градски съд (СГС) реши веригата за битова техника, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, да предаде на дружеството ползван от нея магазин в Русе.

Решението на съдия Анна Ненова от СГС е по заведено от „Глориент“ дело, информира defakto.bg. То подлежи на обжалване. Съдът отказва да допусне предварително изпълнение на решението, което означава, че до окончателното разрешаване на спора помещението ще продължи да се ползва от „Техномаркет“.

Компанията, в която акционери са редица международни фондове и инвеститори, води 27 дела срещу „Техномаркет“. Причината за тях е фактът, че от началото на 2016 г. „Техномаркет“ е спрял да плаща наем за обектите, които ползва. Това съвпада по време с придобиването на веригата от Пеевски. Обектът в Русе също е бил част от съдебния спор.

Решението за магазина в Русе е четвърто поред. Досега на първа инстанция СГС разпореди опразване в Кърджали, Пазарджик и Севлиево. От своя страна „Техномаркет“ атакува като нищожни договорите за продажба на обектите десет години след сключването им. Като нищожни са оспорени съответно и договорите за наем. На това фирмата поиска спиране на делата, заведени от „Глориент“, до окончателното приключване на процесите, започнати от нея. В едни случаи съдът отказа, в други – спря.

Решението за обекта в Русе е интересно не само с това, че отхвърля искането за спиране на делото, но съдията обявява за абсолютно неоснователни претенциите за нищожност на продажбата. Иначе искането за нищожност се базира на твърдения за прекомерно ниска цена, наличие на свързаност между купувачи и продавачи. „Техномаркет“ е осъден да плати и направените от „Глориент“ разноски от близо 50 хил. лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране