23.02.2018 | 14:37
Теменужка изгърмя заради сделката на Гинка (на Ковачки) с ЧЕЗ
Заради познанството си с купувача на активите на ЧЕЗ у нас енергийната министърка бе уволнена от Бойко Борисов

Подадената в петък оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова бе скоростно приета от премиера Бойко Борисов, който съобщи за решението си от Брюксел. Часове по-рано Петкова обяви в парламента, че е разговаряла с Борисов относно депозирането на оставката си, заради намесването на името й в сделката за активите на ЧЕЗ в България, за които преди ден стана ясно, че ще бъдат продадени на компанията „Инерком България“, която е собственост на никому неизвестната до преди месеци Гинка Върбакова от Пазарджик. Според неофициална инфорация, тя е подставено лице на Христо Ковачки.

От думите на Борисов стана ясно, че всъщност той е поискал оставката й. Макар председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов да обяви, че оставката на Петкова ще се разгледа от съвета на коалицията, малко по-късно Бойко Борисов обяви, че е приел оттеглянето на енергийния му министър. От месеци в бранша се говори, че Гинка Върбакова е близка до Теменужка Петкова и затова се ползвала с политическата и държавната подкрепа за закупуването на един от най-големите енергийни бизнеси у нас.

„Понеже не искам по никакъв повод да се коментират отношения, да има поводи за съмнения по отношение на сделката, да се намесва името на премиера. Това, което смятам, че трябва да се направи в такава ситуация, при най-малкото съмнение за проблеми, влияния или въздействия, достойната постъпка е човек да си подаде оставката“, посочи Петкова в кулоарите на парламента.

„Много се говори по тази тема (дали е кума на Върбакова – б.ред.)“, каза енергийният министър. Още миналата година имаше въпроси, когато в публичното пространство се завъртя, че такава фирма с тази дама участва в процедурата. Тогава казах, че познавам тези хора от последните 20 години, но не съм им кума“, допълни тя

Финансовият министър Владислав Горанов определи оставката й като прибързана. „Не намирам аргументи за нея“, каза той. Странно е всеки да носи отговорност за действия и бездействия на приятел, допълни той. „Не виждам нищо укоримо в тази сделка, но това е нейно решение“, заяви Горанов.

Преди това в парламентарна декларация от името на БСП Корнелия Нинова поиска партиите да се обединят около идеята за одържавяване на ЧЕЗ. Нинова попита кой стои зад Гинка от Пазарджик и дали е нормално фирма на няколко месеца да придобие толкова голямо дружество, тясно свързано с националната сигурност.

Ден по-рано надзорният съвет на чешката енергийна група ЧЕЗ обяви, че е одобрил сделката за продажбата на активите на компанията в България. Купувач е компанията „Инерком България“, която е собственост на Гинка Върбакова от Пазарджик.

Дружеството „Инерком България“ ЕАД е регистрирано през септември 2017 г. в София с капитал 50 хил. лв. Негов собственик е учреденото месеци по-рано „Инерком Инвестмънтс“ ЕАД, притежание на Гинка Върбакова, която управлява и двете фирми, както и регистрираната в Пазарджик „Инерком“, имаща три фотоволтаични парка – в Априлци, в панагюрското село Елшица и „Хаджийски ливади“ около Пазарджик.

„Инерком България“ ще придобие седем дружества с участието на ЧЕЗ – „ЧЕЗ България“, „ЧЕЗ Електро“, „ЧЕЗ Разпределение“, търговеца на ток „ЧЕЗ Трейд“, ИТ-фирмата „ЧЕЗ ИКТ“, както и два ВЕИ-парка в Орешец и Бара. Само годишните приходи на „ЧЕЗ Разпределение“ и „ЧЕЗ Електро“ надхвърлят 1.7 млрд. лева. Официално цената на сделката не беше съобщена, но според неофициална информация тя е 320 млн. евро.

Бившият енергиен министър във втория кабинет на „Борисов“ и председател на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев обяви по-рано през деня, че сделката трябва да бъде проверена и от ДАНС освен от Комисията за защита на конкуренцията и от Комисията за енергийно и водно регулиране. Той добави, че като чул новината за избрания купувач, а помислил за фалшива и изрази притеснения как такава фирма без опит ще управлява толкова сериозен бизнес.

Като изненадваща определи сделката и вицепремиерът Валери Симеонов. „Нямам представа каква е тази фирма, не съм я чувал“, коментира по адрес на купувача Симеонов в парламента. Според него обаче няма основание държавата да се меси. По думите му, ако фирмата има някакви дългове и закононарушения, ДАНС може да се намеси и добави, че регулаторите са на ход.

Същото мнение изрази и министърът на финансите Владислав Горанов. „Ако има работещи институции е без значение кое на кого, ако не е в нарушение на конкуренцията“, коментира той. Различна позиция обаче изрази лидерът на „Атака“ *Волен Сидеров, чиято формация е част от управляващата коалиция. Той поиска Министерският съвет, а може би и прокуратурата да се занимае със сделката. „Не знам дали има разумен човек, който да не се усъмнява в тази сделка“, коментира Сидеров и добави, че се надява „на здравия разум на правителството, да преразгледа тази сделка“. Според него сделката трябва да се провери основно и ако има основания, да се прекрати.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране