22.03.2017 | 20:30
Терор в Лондон: Четири жертви и десетина ранени до британския парламент
Няма данни за пострадали българи, казаха от българското външно министерство

Четирима души загинаха при терористична атака до британския парламент в Лондон.Полицейски служител беше наръган с нож, след което почина, а други загинаха или пострадаха, след като автомобил се е врязa в хора на Уестминстърския мост.

Полицаят е бил наръган с нож пред британския парламент, а нападателят е застрелян от въоръжени служители на реда. По-късно беше съобщено, че намушканият е починал. Някои от ранените са в критично състояние. Сред тях има и полицаи. Лондонската полиция обяви, че смята инцидента за терористичен акт.

От българското външно министерство заявиха, че до 18:30 ч. няма данни за пострадали български граждани в атаката. Мисията ни в Лондон е в постоянен контакт с местната полиция.

Фотограф на Ройтерс съобщи, че е видял десетина ранени на моста. Все още броят на пострадалите не е изяснен. След атаката на моста колата се е блъснала в портала на парламента. На този етап се смята, че нападателят е един, слиза от колата, въоръжен с нож. Намушква полицай, а колегите на униформените го застрелват. „Чух силен шум, видях кола, която тръгна по тротоара, всичко стана бързо и след това видях поне 10 души да лежат на земята. Всички бягаха навсякъде”, разказа пред „Скай нюз” очевидец.

 “Светофарът светеше червено. Когато даде зелена светлина, колата потегли рязко и разви висока скорост, след което се заби в група хора на моста”, каза друг очевидец. Трима френски ученици са пострадали при нападението с автомобила, обяви френският премиер Бернар Казньов.

Жена е извадена жива от река Темза.Според някои британски медии нападателите са били двама, а вторият все още се издирва от полицията. Британският премиер Тереза Мей свика извънреден кризисен щаб по сигурността. Лондонската полиция призовава хората, които разполагат с видеа и снимки, да ги изпратят на органите на реда. На място пристигнаха много екипи на полицията и линейки.

Заседанието на парламента е прекратено. Голяма част от депутатите остават блокирани в сградата на парламента. На служителите вътре е наредено да останат в сградата, там са и десетки въоръжени полицаи.Градският транспорт в района е спрян. Британският премиер Тереза Мей е в безопасност, каза говорител на кабинета й.

Смята се, че тя е била в парламента по време на атаката, но е изведена веднага.От Скотланд Ярд призоваха хората да останат бдителни и да избягват района около парламента. „Окото на Лондон” беше спряно, а туристи стоят в кабините. Инцидентът се случва точно на годишнината от атентатите в Брюксел. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред медиите, че е информиран за събитията в Лондон. Заседанието на шотландския парламент също е прекъснато и отменено във връзка с атаката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране