17.03.2019 | 0:01
Терористът от Нова Зеландия е спал в Плевен
Брентън Тарант е бил в България през ноември 2018 г.

Терористът, който стреля в две джамии в Нова Зеландия и уби 49 души, е спал в Плевен. Това съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред Нова телевизия.

Брентън Тарант е бил в България през ноември 2018 г. Според събраната от службите информация до момента, мъжът е пребивавал на няколко места, докато е обикалял страната ни.

„През нощта колегите не са спрели да работят. Искам да успокоя всички, че до този момент няма никакви данни за дейност, свързана с тероризъм на територията на България”, заяви Ивайло Иванов.

„Засега данните, които имаме е, че той е бил в България като турист. Няма данни да се е срещал с някого. Сега се проверяват местата, където е преспивал. Продължава работата, все пак е бил една седмица. Да, може да проверим дали се е срещал с български граждани или с чужди граждани на територията на страната”, обясни Иванов. По думите му обаче данните засега сочат, че през цялото време е пътувал сам.

„Исторически обекти е посещавал. Пак казвам няма никакви данни за извършване на някаква дейност, свързана с тероризъм на територията на страната”, заяви главният секретар на МВР.

Австралиецът Брентън Тарант, който призна, че е автор на терористичния акт в Нова Зеландия е оставил манифест от 37 страници, в който обяснява какви са причините за действията му.

Състезатели от националния отбор по крикет на Бангладеш са били в центъра на терористичния атентат в новозеландския град Крийстчърч. Спортистите са били в една от джамиите, срещу които имаше две въоръжени атаки. Предполага се, че по време на стрелбата в джамиите е имало близо 300 души. Нападателят първо открил стрелба в мъжкото молитвено помещение, а след това се насочил към женското. Очевидци разказват, че стрелял в хората от упор. Четирима души са задържани за нападението – трима мъже и една жена, обявиха местните власти. До момента се съобщава за 49 жертви.

Човекът, който в Туитър се представя като Брентън Тарант, заявява, че отмъщавал на мюсюлманите за редица атентати по света и исторически събития с вековна давност – като кланетата на християни в Европа при османското нашествие. Сред посочените от него зверства на мюсюлманите са и боевете при връх Шипка през 1877 г. На друг от пълнителите на автомата на терориста е написано „Битката при Булаир 1913 г.“

Според австралийския премиер Скот Морисън този мъж е австралийски гражданин и го описа като „екстремистки настроен крайнодесен, жесток терорист”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране