24.03.2018 | 13:01
ТИМ контролира 25 % от „ЧЕЗ Електро“ и 5 % от „ЧЕЗ Разпределение“
Собствениците на ТИМ са сред най-богатите и най-влиятелни бизнесмени в страната

Чешкото икономическо издание „Е15“ пише, че част от енергоразпределителното дружество „ЧЕЗ България“ е в ръцете на българската икономическа групировка ТИМ, която изданието нарича „най-голямата престъпна организация“. Групата ТИМ контролира 25 процента в българската компания „ЧЕЗ Електро“ и 5 процента дял в „ЧЕЗ Разпределение“, като дяловете са придобити миналата есен на фондовия пазар. Това показали данните от финансовия отчет на „ЧЕЗ България“ за последното тримесечие на миналата година. Групата ТИМ е придобила акциите на ЧЕЗ от българската държава миналата есен с посредничеството на „Химимпорт“ и други фирми.

ТИМ е създадена в началото на 90-те години, първоначално като охранителна фирма, казва за изданието редакторът на разследващия портал bivol.bg. Атанас Чобанов. Той обяснява и откъде идва името на фирмата и от кого е създадена. Още през 2005-а тогавашният посланик на САЩ в България Джеймс Пардю предупреждава за „бизнеса“ на ТИМ в грама, която по-късно е разпространена от „Уикилийкс“. Посланик Пардю определя групата като една от най-опасните престъпни организации в България, занимаващи се с пране на пари, трафик на наркотици или проституция.

„Те се промениха, опитвайки се да се очистят. Престъпните дейности се преместиха в сферата на легалния бизнес“, допълва още Чобанов. Предполага се, че ТИМ използва пари от пенсионните фондове за собствени инвестиции, което е забранено от закона. Редакцията на bivol.bg разполага с доказателства за това.

Доскоро обикновените българи имаха много малко възможности да научат нещо за бизнеса на ТИМ, медиите не пишат много за групата, пише още в изданието „Е15“. Това се промени с „българския Ян Палах„. Младият Пламен Горанов се самозапали през февруари пред кметството във Варна в знак на протест срещу дейността на ТИМ и свързания с тях кмет на Варна Кирил Йорданов. „За медиите това е повратна точка“, казва Чобанов. „Българите излязоха на протест срещу високите цени на тока. Но това, което се случи във Варна, е нещо съвсем различно. Това са протести срещу мафията“, коментира Чобанов.

Собствениците на ТИМ са сред най-богатите и най-влиятелни бизнесмени в страната, уточнява още чешката медия. В империята им са „България еър“, Централна кооперативна банка, „Химимпорт“ и няколко медии. Собствеността се оценява на един до два милиарда евро, като в над 150-те фирми на групата работят 30 хиляди души.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране