26.11.2015 | 19:38
Топки с белезници в конкретната нощ
Отключен, но овладян

Антон Хекимян, bTV: Нещо, което се случи и в нощта на изборите (Сидеров в НАТФИЗ – б.р.), ако помните.

Румяна Бъчварова, МВР: Много добре помня, да. Бях там.

АХ: Бяхте там, защо?

РБ: Защото в такава сложна ситуация, в която имаме казус, свързан с правата, свързани с имунитета на един народен представител, трябва да се вземе политическо решение. И бях там, за да дам увереност на нашите служители, че те не би трябвало да имат никакви притеснения да изпълнят своите правомощия и да поема тази политическа отговорност.

АХ: Отключи се обаче дебатът за това дали Волен Сидеров…

РБ: Да, дебатът се отключи, обаче проблемът беше овладян! В конкретната нощ. И оттук нататък институциите започнаха да действат – така както парламентът, прокуратурата, този конфликт беше овладян.

АХ: Вие тогава очи в очи с Волен Сидеров видяхте ли се? Какво си казахте?

РБ: Да. Бях до него. Той каза, че тези хора искат да го убият.

АХ: Тези хора от НАТФИЗ?

РБ: Тези хора от НАТФИЗ искат да го убият, това е, което ми каза. Аз му казах, че мога да гарантирам, така че тази заплаха не съществува за него, но все пак ситуацията трябва да бъде овладяна.

АХ: И все пак той не си тръгна доброволно, като че ли не сте успели да го убедите достатъчно, за да си тръгне по живо, по здраво и да не създава конфликти?

РБ: Той самоволно влезе по един скандален начин в един български университет в крайна сметка.

АХ: Да чуем коментарите. (…)

***

(Запис)

Татяна Дончева, лидер на „Движение 21″: Разрешение (за ареста на Сидеров) би могла да даде Цецка Цачева в момента на скандала. Председателят на парламента с едно телефонно обаждане може да даде съгласие той да бъде задържан още на място. Без Румяна Бъчварова, без главния секретар, без никакви пиари, пиарчета и прочие… Държавата не реагира, защото Цецка Цачева и Румяна Бъчварова нямат топки за тази работа!

***

АХ: Нямахте ли кураж?

РБ: Мислите ли, че нямах кураж, когато отидох там!? Това, което мога да кажа, че ние бяхме в непрекъсната връзка с прокуратурата, че деянието не можеше да бъде квалифицирано като тежко престъпление, за да може да бъде задържан Волен Сидеров и хората, които бяха с него на място. Това беше невъзможно да се случи законово. (…)

АХ: Всичко това, което се случи в крайна сметка в нощта, не смятате ли, че наистина изглежда така държавата, че не може да реагира на развитието на събитията – арестуваха Волен Сидеров, след това го пуснаха?

РБ: Държавата реагира. Оттук нататък институциите действаха според закона. Факт, че стигнахме до това ниво въпреки някои драстични прояви, овладяхме случая, няма някакви поражения съществени и остава принципният въпрос какво позволява законът на полицейските служители, на МВР да направи в този случай.

АХ: И другият принципен въпрос – с белезници на ръцете полицията ли е или Волен Сидеров в този случай?

РБ: Защо полицията да е с белезници? Искате да кажете, че ние сме ограничени? Не, не мисля че има ограничение. Но има много детайли, които би трябвало да се преосмислят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране