13.03.2019 | 0:01
„Топлофикация“ дала 2,2 млн. лв. на адвокати при 19 юрисконсулти на щат
Разходите за персонал в дружеството ще бъдат увеличени с повече от 19%, въпреки че то е на загуба

Топлофикация-София“ е платила през 2015 г. близо 2,2 млн. лева на адвокатски дружества, въпреки че за нея работят 19 юрисконсулти. Това става ясно от отговори на въпроси, зададени от омбудсмана Мая Манолова, която ги оповести след решение на Административния съд и тригодишни съдебни битки за достъп до данните.

Дружеството отказваше да даде информация за какво са похарчени събраните през 2015 г. юрисконсултски възнаграждения от близо 15 млн. лева, които дружеството прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите му са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от енергийния регулатор.

От „Топлофикация“ заявяват, че през 2015 г. имат 8 договора за правна помощ и процесуално представителство с адвокатски дружества. В същото време 19-те работещите на трудов договор юрисконсулти са получили над 260 000 лева.

За цялата 2015 г. в Софийския районен съд столичната топлофикация е депозирала 17 555 заявления за издаване на заповед за изпълнение за неплатени задължения за топлинна енергия за 30 млн. лв.

Разходите за персонал в дружеството ще бъдат увеличени с повече от 19%, въпреки че то е на загуба, коментира още Мая Манолова. Според нея  има разминаване между предоставените от „Топлофикация“ данни и други официални източници.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране