14.01.2017 | 1:02
Тотев се оплака от „чудовищен натиск“ да смени шефа на онкодиспансера, Борисов го пусна на прокуратурата
Искат отстраняването на кмета на Пловдив, за да не влияе на разследването срещу него

Прокуратурата поиска кметът на Пловдив Иван Тотев да бъде отстранен от длъжност, за да не влияе на разследването срещу него за изграждането на „Зоокът“, с който нанесъл вреди на общината за 1 млн. лева. Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, съобщи в петък, че отстраняването на Тотев се иска, защото 90% от свидетелите по делото срещу него са служители на общината и са в професионална зависимост от кмета. Искането на Софийската градска прокуратура ще се разгледа от Пловдивския окръжен съд, чийто началник бе Сотир Цацаров преди да бъде избран за главен прокурор.

На 10 януари Тотев беше обвинен в престъпление по служба, защото не е спазил Закона за обществените поръчки при строежа на зоокът в Пловдив, от което са настъпили щети за 1 млн. лв. за общинския бюджет. Случаят е квалифициран като особено тежък. Както след повдигането на обвинението, така и сега Тотев отказа официални коментари.

„Съдът е органът, който може да се произнесе по искането на прокуратурата“, лаконични бяха от пресцентъра на община Пловдив. На 11 януари партия „Зелените“ поиска Иван Тотев, който е от ГЕРБ, да бъде отстранен от длъжност и да бъдат насрочени нови кметски избори в Пловдив заедно с парламентарните тази пролет.

В съобщение на инициативна група „Да спасим пловдивските паркове“ и „Зелените“ се казва, че повече от две години сигнализират всички институции и съдилища за множеството нарушения и нередности около проекта за нов зоопарк в Пловдив, но едва сега тази информация даде повод за ефективни действия от страна на правоохранителните органи.

В края на октомври премиерът Бойко Борисов обеща новият пловдивски зоокът да получи бенгалски тигър от Софийския зоопарк, което до момента не се е случило.

Близо месец по-късно обаче отношенията между Борисов и Тотев рязко се влошиха, като пловдивският кмет обвини министър-председателя в „чудовищен натиск“ да смени шефа на общинския онкодиспансер след излъчен тв репортаж.

Обвинението: Тотев е ощетил общината с 1 млн. лв.

Разследването срещу Тотев тръгва на 3 ноември 2016 г. в Окръжна прокуратура в Пловдив, но близо две седмици по-късно (15 ноември) главният прокурор Сотир Цацаров разпорежда случаят да се разследва от Софийска градска прокуратура. В началото на януари столичен прокурор установява, че Тотев се е договорил директно с фирма „Запрянови-03“ ООД за строителството на зоокъта, без да е провел обществена поръчка, каквото е изискването на закона.

Това е станало без да е одобрен идеен инвестиционен проект и количествено–стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен и комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Според обвинението това е трябвало да стане преди да се подпише договорът за строителство със „Запрянови-03“ ООД. „Това Иван Тотев е направил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив“, е посочено в съобщението на прокуратурата.

През ноември 2015 г. Иван Тотев спечели след труден балотаж втори кметски мандат в Пловдив. Той бе издигнат от районните структури на ГЕРБ във втория по големина български град и имаше подкрепата на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов.Междувременно обаче избухнаха вътрешни конфликти между влиятелни пловдивски кадри на ГЕРБ, като фаворитът на Борисов – Здравко Димитров първоначално беше изключен от ГЕРБ за това, че реши да участва на местните избори самоволно, но по-късно отново се върна в партийното лоно и дори беше назначен от премиера за областен управител на Пловдив.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране