02.01.2017 | 11:13
Трайчо Трайков е обвинен тихомълком за умишлена безстопанственост
Прокуратурата преследва бившия министър за продажба на акции в ЕВН

Бившият енергиен министър и кандидат за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков е обвинен за умишлена безстопанствено за продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в ЕВН. Това съобщи самият Трайков в профила си във Фейсбук. Не е ясно защо прокуратурата е решила да действа тихомълком на фона на шумното повдигане на обвинения на редица бивши министри за действията им по проекта АЕЦ “Белене“.

“На 28-ми декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост, както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент. Учудващо, не бяха изпратени медии, нито все още е обявено нещо официално. Дали защото ги е срам, че правят това, което правят на политически неудобни хора навръх празниците – призовката дойде точно преди Бъдни вечер? Или си го пазят за по-удобен момент?“, пише Трайков.

Обвинението е, че през 2011 година остатъчният пакет акции от “ЕВН България Електроразпределение“ АД е бил продаден по-евтино, отколкото е била пазарната му стойност. Трайков напомня, че продажбата е била извършена чрез състезателна процедура през Българската фондова борса.

“Нищо, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши – Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК)“, пише Трайков.

Бившият министър допълва, че тогава  шеф на Агенцията по приватизация е Емил Караниколов, който все още е на същата позиция и няма повдигнати обвинения за този случай. Караниколов се назначава от Министерския съвет, а не от енергийния министър. Трайков припомня още, че тогавашният председател на надзорния съвет на Агенцията по приватизация Юлия Ненкова сега е шеф на Комисията за защита на конкуренцията.

“Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин“, пише Трайков.

Той си обяснява причините за повдигнатото обвинение с факта, че по време на предизборната си кампания е поискал радикална промяна на правосъдната система и особено на прокуратурата.

“Защото не спрях да обяснявам, че сме по-бедни от другите европейци заради милиардите, които ежегодно се крадат от престъпна шайка политици, олигарси и магистрати. А може би дори и защото стоте милиона от въпросната сделка през 2011г не бяха директно депозирани в КТБ, а беше проведен конкурс и той беше спечелен от друга банка. Започва година, през която ще получим много отговори“, коментира Трайков.

 През октомври и ноември миналата година, точно преди президентските избори, трима бивши енергийни министри получиха обвинения за безстопанственост за действията им по проекта АЕЦ “Белене“. Двама от тях бяха от БСП – Петър Димитров и Румен Овчаров, както и един от ГЕРБ – Делян Добрев. При тях повдигането на обвиненията се случи много по-публично.

Продажбата на акциите

Решението на прокуратурата да повдигне обвинения за пакета акции е много изненадващо. Продажбата на миноритарния държавен дял от 33 процента в „ЕВН Електроразпределение“ и „ЕВН Електроснабдяване“ се случи на 21 декември 2011 година. Цената, която държавата получи за акциите си, бе изненадващо добра.

Пазарните поръчки за книжата на електроразпределителното дружество бяха на средна цена от 1632.56 лв., а на електроснабдителното – при 156.60 лева. Това бе с близо 20% над минималната цена, определена от Агенцията по приватизация. Единият от двамата изпълнителни директори на фондовата борса Васил Големански тогава коментира продажбата като голям успех.

„Днешният успех е резултат от почти едногодишна работа на множество компании и държавни институции. Този аукцион е добър знак за предстоящите листвания на електроразпределителните дружества през 2012 г.“, коментира след продажбата. Акциите са изкупени близо час след пускането им за продажба, а държавата получи за тях над 90 млн. лева. Огромна част от дяловете бяха купени от ЕВН. Условието бе двете компании след това да станат публични, т.е. да се листват на борсата.

1 коментар

  1. Кире либерало каза:

    Трайчо да не се прави на ощипана мома. Баце точно заради тая далаверка го махна – него и Дянков. Щото двамата си въобразиха, че могат да го изпързалят и да делкат без него

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране