14.01.2019 | 7:36
Тръмп отправи опустошителна заплаха към Турция заради кюрдите
САЩ заплаши да унищожи Турция
Ще опустошим Турция икономически, ако те нападнат кюрдите. Това написа в Туитър американския президент Доналд Тръмп, отправяйки предупреждение към натовските си съюзници от Анкара.В края на миналата година Тръмп обяви, че изтегля американските военнослужещи от Сирия. Вашингтон обаче постави условие на Анкара – да не атакува кюрдските бойни милиции, които американските сили използваха като авангард в борбата си срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“. Турските власти посочиха, че няма да приемат условията на САЩ.

„Започнахме закъснялото изтегляне от Сирия, като същевременно удряме тежко от много страни малкото останали територии на халифата на „Ислямска държава“. Ще атакуваме отново от съществуваща наблизо база, ако се наложи. Ще опустошим Турция икономически, ако те ударят кюрдите“, написа американския президент от профила си в Туитър.

Доналд Тръмп иска да се създаде зона за сигурност от 20 мили. В същото време президентът на Щатите предупреди и кюрдите „да не провокират“ Турция. По думите на Тръмп Русия, Иран и Сирия са били най-големите бенефициенти на дългосрочната политика на САЩ за унищожение на „Ислямска държава“ в Сирия. „Ние също имахме ползи, но сега е време да приберем нашите войници у дома. Край на безконечните войни!“, завърши Доналд Тръмп.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране