27.07.2018 | 20:55
Тръмп с нова тирада срещу НАТО и Германия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поднови атаките си към НАТО и Германия в „свежа тирада“ по време на реч пред металурзи в Илинойс. Тръмп нарече членовете на Алиаса „престъпници“, разкритикува Берлин, че не внася повече пари в хазната на съюза и упрекна Меркел, че търгува газ с Русия. „Единственото, което знам за НАТО, със сигурност е, че работи по-добре за Европа, отколкото за нас“, отбеляза американският президент.

В едночасовата си реч Доналд Тръмп не спести критики към Световната търговска организация и бившия президент Барак Обама.

„Те казваха за мен, че съм прекалено гаден с НАТО и прекалено добър с Русия. Помислете за това, окей? Aз съм този, който постави въпроса защо НАТО и Германия купуват газ от Русия и плащат милиарди, милиарди долари за нейната енергия. Аз поставих този въпрос и те ми казаха, че съм прекалено гаден“, коментира Тръмп.

„Е, нека ви кажа какво стана с НАТО. Миналата година те платиха 44 млрд. долара повече, повече отколкото са плащали когато и да е. И, ако погледнете НАТО, по този начин съюзът пропадаше. Всички вършеха престъпления. Не всички, но почти всички. Не и САЩ. Между другото, Германия плаща 1% от БВП, а ние 4.3 процента. Мислите ли, че това е добре“, каза още президентът, цитиран от Independent.

Избликът на Тръмп наподобява неговата атака срещу НАТО и Германия на последната среща на върха на военния съюз, когато той заяви, че Берлин е изцяло контролиран от Русия. „Германия според мен е заложник на Русия“, отбеляза Тръмп, визирайки сделката за „Северен поток 2“, която ще покачи вноса на синьо гориво в Германия от Изток до 70 на сто.

Канцлерът Ангела Меркел отговори на атака, казвайки: „Виждала съм от първо лице как част от Германия е контролирана от Съветския съюз. Щастлива съм, че днес Германия е обединена и свободна.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране