14.07.2018 | 10:54
Тръмп устрои скандал на срещата на НАТО

45-тият американски президент се оказа доста ексцентрична натура. Той общува с народа с помощта на Туитър, критикува своите съюзници и се възхищава от Владимир Путин. С други думи Доналд Тръмп съвсем не е онзи, когото страните от НАТО биха искали да видят „на кормилото“.

Поради това, че бизнесменът е свикнал да получава финансова изгода от всичко, с което се занимава, Съединените щати започнаха да имат проблеми в отношенията си с Евросъюза. Отначало Тръмп въведе търговски мита, усложнявайки съществено икономическите отношения. А след това устрои скандал направо на срещата, скарвайки се с един от главните си европейски партньори – Германия.

Американският лидер обвини немците в извънредна лоялност към Русия, а също в зависимост от нашия газ. Когато бъде достроен „Северен поток-2“, Германия ще получава 70% от ресурсите именно от РФ. Тръмп нарече този факт нежелателен лост за натиск. Но фактически той просто иска Европа да използва американския втечнен природен газ, който без политически натиск от страна на САЩ на никого не е нужен.

Освен това, още преди приземяването си в Брюксел Тръмп засегна важния въпрос за вноските във фонда на НАТО, които Европа отдавна не плаща. Фактически алиансът 70% е осигуряван от Съединените щати. А нали там има още 28 страни. Бизнесменът отбеляза, че военно-политическият блок повече е необходим на ЕС, отколкото на САЩ. Така че не би било лошо не само да плащат, но да овъзмездят Америка за разходите й за предишните години.

Разбира се Европа се ядоса. В Брюксел никой не посрещна самолета на Тръмп. Кралят на Белгия и ръководителят на МВнР бяха в Русия на Световния шампионат по футбол. Премиер министърът – във фен-зоната. С това европейците показаха на американския лидер, че също са способни да покажат зъби. За съжаление за Тръмп, те накрая разбраха, че Алиансът по същество е нужен само на САЩ. И американците финансират НАТО съвсем не от благородство, а изключително за лична изгода.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране