14.03.2018 | 0:01
Тръмп уволни Рекс Тилърсън
Досегашният шеф на ЦРУ Майк Помпео ще го замени

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. Това съобщиха официални представители от Белия дом, цитирани от вестник „Вашингтон пост“. Малко по-късно американският лидер потвърди информацията със съобщение в туитър.

Тилърсън ще бъде заменен от директора на ЦРУ Майк Помпео. Изданието отбелязва, че администрацията организира голяма промяна в екипа за национална сигурност на фона на информацията за предстояща среща с КНДР. Майк Помпео, директорът на ЦРУ, ще бъде нашият нов държавен секретар. „Той ще свърши фантастична работа. Благодаря на Рекс Тилърсън за службата му. Джина Хаспъл ще е новият директор на ЦРУ – първата жена на поста. Честито на всички“, написа Тръмп в социалната мрежа.

Още миналия петък Тръмп е поискал Тилърсън да се оттегли, пише „Вашингтон пост“. Топ дипломатът беше принуден да съкрати обиколката си в Африка и вчера се завърна във Вашингтон.

Джина Хаспъл до момента беше заместник-директор на ЦРУ. Тя е първата жена, която поема управлението на разузнавателната агенция. Според трима източници от Белия дом президентът чувства, че сега е моментът за промяната, докато се подготвя за разговори с лидера на КНДР Ким Чен-ун.

Тръмп не обясни причината за промяната. В отделни съобщения Помпео и Хаспъл благодарят на държавния глава за повишението. Тилърсън току-що се завърна във Вашингтон след обиколка в Африка. Слухове, че ще бъде уволнен, вървяха отдавна след поредица от сблъсъци с Тръмп по отношение на външната политика на САЩ. Наскоро той заяви, че очаква да остане на поста си най-малко до края на 2018 г. Но Тилърсън беше считан за външен човек от голяма част от политическите и административните кръгове във Вашингтон, тъй като нямаше никакъв опит в политиката, преди да заеме поста. Преди това той бе изпълнителен директор на петролната компания „Ексон Мобил“. Миналото лято се появи информация, че Тилърсън е нарекъл Тръмп „идиот“. Досегашният държавен секретар нито отрече, нито потвърди тези разкрития. В понеделник той се изказа много по-остро от Белия дом по отношение на аферата с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал, като изрично назова Русия като заподозряна в случая – нещо, което говорителят на Тръмп Сара Сандърс не пожела да направи.

Помпео, който има дълга кариера в ЦРУ, е много по-добре познат във Вашингтон и коментатори вече определиха назначението му като „добро мениджърско решение“. Очаква се той да работи много по-лесно с Тръмп поради факта, че винаги е бил силно лоялен към него. Той е завършил военната академия „Уест Пойнт“ и университета „Харвард“ и е бивш конгресмен от Републиканската партия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране