21.03.2018 | 0:01
Тръмп все пак се обади на Путин и вбеси Републиканската партия
Малко по-късно американският президент обяви, че може и да срещнат в близко бъдеще с руския си колега

Президентите на Русия и САЩ Доналд Тръмп и Владимир Путин са разговаряли по телефона във вторник по случай триумфа на руския държавен глава на президентските избори в Русия в неделя, предава Франс прес.

От Белия Дом са потвърдили, че разговорът се е състоял, но не са дали подробности за съдържанието му. Часове по-рано от Вашингтон твърдяха, че обаждане няма да има. Двамата не са обсъждали случая с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, който влоши отношенията между Москва и западните столици, съобщили от Кремъл. „Не“, е бил отговорът на говорителя на руския президент Дмитрий Песков, на въпрос дали двамата лидери са обсъждали случая Скрипал.

Малко по-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с руския си колега Владимир Путин в най-скоро време, предава РИА Новости. Според думите на Тръмп, лидерите, освен другото, ще обсъдят надпреварата във въоръжението, която „е излязла извън контрол“. „Вие знаете, че той (Путин) заяви, че да участваш в надпревара във въоръжението не е много хубава работа. Ние ще изхарчим повече от 700 милиарда долара за превъоръжаване през тази година. Ние продължаваме да укрепваме и сме по-мощни от всяка друга страна и няма да позволим на никой даже да се доближи до това, което имаме“, заяви американският лидер пред журналистите.

Освен това той отбеляза, че по време на тази среща би искал да обсъди с Путин „Украйна, Сирия, Северна Корея и много други неща“. Лидерът на Републиканската партия в Сената на САЩ Мич МакКонъл заяви, че изборната победа на руския президент Владимир Путин е нечестна и разкритикува косвено американския държавен глава Доналд Тръмп за това, че е честитил победата на руския си колега по телефона, пише американското издание Washington Examiner.

„Когато гледам руските избори, това което виждам е липсата на доказателства, че бюлетините са преброени честно“ заяви МакКонъл, като добави, че обаждане на Путин „не би било в челото на“ неговия списък. Той сравни Путин с диктатор от времената на Студената война, който печели изборите без затруднения. Въпреки това, МакКонъл заяви, че да се обади на Путин е прерогатив на президента – „Президентът може да се обади на който си иска“, констатира той. По-рано днес, припомня Washington Examiner, по темата избухна и всеизвестният сенатор-републиканец Джон МакКейн – „Америкаският президент не предвожда „Свободния свят“ като поздравява диктатори за победата им на нагласени избори“, излезе със съобщение той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране