08.03.2018 | 14:41
„Трейд 24“ и „Куест“, или как от България се вършат световни грабежи
Съветваме агенциите за подбор на персонал и уебстраниците за обяви за работа да избягват да подпомагат тези опасно злосторни схеми за финансови измами.

Ако си мислите, че финансовата индустрия в България се е криминализирала – прави сте. Ако си мислите, че само български граждани са целите на тези подли схеми – бъркате. Редица кипърски и израелски фирми отвориха представителства в София не само заради евтините офиси и работна ръка, но и заради пълната липса на регулация и усещането за анархия оставено от стария стопанин на Комисията по финансов надзор – Стоян Мавродиев.

Такива фирми са компаниите „Трейд 24“ и „Куест“, която пуска десетки обяви за работа с предложения за възнаграждения от 5 000 лв. и повече. Честна ли е компанията за тези заплати и изплащат ли се те? ДА!

Какво обаче се крие зад това щедро възнаграждение и какъв е бизнес моделът, който предполага да се плаща десетки пъти над стандарта на заплатите в България?

За читателите, които са гледали филма „Бойлер Рум“, отговорът е еднозначен – извършването на финанси престъпления. Схемите във всички тези фирми са едни и същи – вербовка на лица, говорещи различни езици с цел да се набави и обучи човешки ресурс за заблуда, измама и ограбване на граждани на Европейския съюз, Канада, арабските страни и Южна Африка. Всички тези дестинации се характеризират със засилена регулация (затова тези фирми са отворили офиси в България) и състоятелно население. Младите българи минават курс на обучение, обикновено в Кипър или Израел като целта е да запаметят запас от думи и термини, които се използват от финансистите. Обясняват им, че не трябва да се виждат с клиентите при никакви условия и каквото и да се случи, трябва да ги изстискват до последния момент. Риск нямало, просто парите били добри заради щедростта на шефа им.

Когато обаче в офиса нахлуят ДАНС, икономическа полиция и проверяващи от Комисия по финансов надзор, шефовете са или изчезнали или прикрити като обикновени чиновници, а обвиненията и присъдите остават за младите и в много случаи – добросъвестни служители.

Съветваме агенциите за подбор на персонал и уебстраниците за обяви за работа да избягват да подпомагат тези опасно злосторни схеми за финансови измами. Ако попаднете на такава фирма, незабавно сигнализирайте в най-близкото управление на МВР или побързайте да пуснете сигнал в Комисия по финансов надзор.


2 коментара

  1. Виктор каза:

    „Трейд 24“ и „Куест“ яко са го загазили с КФН!!!

  2. Екатерина каза:

    О вършат се грабежи и още как! Обаче на 24 ТРЕЙД светът ще им се види малък, защото КФН са ги погнали и ще има доста арести!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране