10.01.2018 | 20:30
Трима професори от ВМА оперират апендисита на дъщерята на военния министър
С "конкурс" Красимир Каракачанов опитва да нагласи свой човек за шеф на Военна болница

С хитър трик военният министър Красимир Каракачанов опитва да се отърве от отговорността директно да посочи новия началник на ВМА. Той реши да обяви конкурс, резултатите от който се чакат утре. След краха си като здравен министър Николай Петров няма право да се върне начело на Академията, защото вече е извън системата. Началник на ВМА може да бъде само военен лекар, а заради министерския пост Петров се девоенизира. В началото на декември Каракачанов като шеф на Министерството на отбраната, който е принципал на ВМА обяви конкурс за болничен директор. „Там работят и военни лекари и цивилни лекари, конкурсът ще е между военните. Който се открои, това ще е моето предложение, след което президентът трябва да издаде указ“, анонсира той ситуацията още в края на ноември.

Интересът към ВМА е огромен, тъй като тя генерира значителен финансов ресурс. Запознати обаче са категорични, че сегашният и.д. на академията проф. полк. Венцислав Мутафчийски, бившата дясна ръка на Николай Петров, ще остане на поста си, но вече като титуляр. Някои детайли от назначаването на конкурса, членовете на комисията, която оценява четиримата кандидати, а и дейности на медика от последните дни дават точно тази насока.

Късно вечерта на 2 януари т.г. професор Мутафчийски е ангажиран с една изключително дребна за медицинските му познания операция – апендисит. Началникът на ВМА лично извършва интервенцията не на кого да е, а на дъщерята на началника си – Деница Каракачанова. За елементарната операция освен него са ангажирани още двама професори – асистира проф. Владов, а анестезиолог е проф. Одисеева. Трима професори за един VIP апендисит, критични са запознати.

Мутафчийски е обгрижвал и съпругата на сегашния зам.-министър Атанас Запрянов – през 2014 г. като завеждащ клиника професорът е оперирал жлъчката й. В момента със заповед на Кракачанов Запрянов оглавява комисията за избор на началник на ВМА. В комисията МЗ се представлява от проф. д-р Красимир Гигов. Неговата дъщеря Лилия Гигова пък е началник сектор в учебния отдел на ВМА, пряко подчинена на Мутафчийски, научи ДУМА от свои източници. В комисията е и шефката на правната дирекция на МО Климентина Денева, която преди бе подчинена на Николай Петров, защото работеше в правния отдел на ВМА.
Цялостната концепция за конкурса, макар и оправдана с прозрачност на избора, обаче предполага наличие на предизвестеност. За пръв път в Българската армия генералите ще се назначават чрез конкурс и като пишат концепции. Законът за отбраната и въоръжените сили, както и правилникът за неговото прилагане ясно указват как се назначават и освобождават от длъжност висшите чинове в отбраната. Началникът на ВМА е военен и постът върви с придобиването на съответното звание. Правилникът на ВМА също указва, че началникът на болницата е пряко подчинен на военния министър. До момента постът винаги се определя по назначение на ресорния министър, след това минава през съгласуване със Съвета за отбрана, а самото назначение става с указ на президента. Според слуховете подобно съгласуване все още не е предприето от Каракачанов, а вчера приключи представянето на концепциите на четиримата кандидати. В петък се очаква да бъде оповестено името на първенеца, одобрено от комисията.

Юристи прогнозираха, че конкурсното начало няма да издържи и назначението ще бъде атакувано пред ВАС, като има шанс да бъде анулирано, ако отпадналите кандидати обжалват процедурата.

Николай Цонков от БСП предупреди за нагласения конкурс

Изборът на временния шеф на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски за титуляр е предопределен, а избраната от Министерството на отбраната процедура за предварителна оценка и номиниране на кандидати е опорочена. Подобни подозрения изрази в писмен въпрос до военния министър народният представител от „БСП за България“ Николай Цонков. На 12 декември той депозира питане, свързано с номинациите за началник на ВМА.

Цонков отбелязва, че със заповед на министъра е назначена комисия за предварителна оценка и номиниране на кандидатите за длъжността. В нея влизат висши държавни служители от МО, които не притежават необходимите компетенции да оценяват концепции в област, много различна от сферата на тяхната работа, отбелязва социалистът. Той не пропуска и участието на шефката на правната дирекция на ВМА Климентина Денева-Върбанова, която е юрисконсулт, когато болницата е оглавявана от проф. Николай Петров, а негов заместник е сегашният временен шеф Венцислав Мутафчийски.

„Всички тези факти са обезпокоителни и пораждат редица съмнения за провеждането на принципен избор на началник на ВМА. Кандидатите не са поставени при равни условия, защото временният началник е в много по-изгодна позиция от конкурентите си, тъй като разполага с цялата информация и администрация на болницата, за да подготви концепцията“, пише до Каракачанов Цонков. Той пита защо времето за подготвяне на концепциите е едва 10 дни и защо те трябва да се представят с рапорти, подписани от проф. Мутафчийски, който също е кандидат за поста.

Заповедта е в противоречие със Закона за отбраната и въоръжените сили и Правилника за неговото прилагане, в който е разписан редът за кадровото развитие на военнослужещите, отбелязва Цонков.  Седмица по-късно Каракачанов му отговаря, че с новата процедура ще се постигне „ефективност на управлението“. Всички членове на комисията, която ще оценява кандидатите, били подписали декларация, че нямат личен интерес от участието си. От юли 2016 г. Денева не била служител на ВМА, а на МО.

Каракачанов уточнява, че ще внесе кандидатурите в Съвета по отбрана, след което ще започне и процедурата по назначаването и удостояването с висше офицерско звание. Според министъра процедурата била в унисон с практиките за избор на ръководни постове в ЕС и НАТО и не противоречала на законовите разпоредби.

Общи интереси на Мутафчийски с Николай Петров

Именно Венцислав Мутафчийски бе председател на комисията за обществени поръчки, която класира на първо място фирма, която облагодетелства мъжа, с когото на семейни начала живее дъщерята на Николай Петров. „Зетят“ на ексминистъра прибра над 1 млн. лв. за доставка на ортопедични консумативи и средства. Скандалът доведе до оставката на Петров като министър. Медиите раздухаха и информации, според които Петров и Мутафчийски са си раздавали месечни доходи по здравни пътеки плюс заплата и са получавали по около 10 000 лв. всеки месец.  Петров е назначен за шеф на клиниката по реанимация. Като такъв обаче се пада пряк началник на жена си Светослава Петрова, която е медсестра там. Като началник той определя колко да получават служителите по здравни пътеки като допълнително материално стимулиране. Каракачанов наясно ли е, че в подчинената му структура Закона за конфликт на интереси го нямат за нищо, питат запознати със ситуацията.

ДУМА


Четирима полковници се борят за поста

Четирима полковници се борят за овакантеното място на шефа на ВМА. Сред тях е и.д. шефа на академията полк. проф. Венцислав Мутафчийски. Той е зам.-началник на ВМА по диагностично-лечебната дейност. Останалите трима са полк. проф. Тихомир Ефтимов, полк. доц. Александър Парашкевов, началник на военномедицинския отряд за бързо реагиране, и полк. доц. Тони Дончев от клиниката по психиатрия. Който от тях представи най-добра концепция, ще бъде повишен в звание „бригаден генерал“. До участие в надпреварата не е допуснат полк. проф. Румен Попов, зам.-шеф на ВМА по учебно-научната дейност, тъй като не отговаря на условието за пределна възраст за генералското звание.

социални бутони


4 коментара

 1. Ников каза:

  Явно,дъщерята на тежкия военен министър,е с три апендисита.Дали по този начин,ще се струпат професорските глави,ако дъщерята на някой обрулен човечец,гласувал за ВМРО дори, й се случи такова заболяване!?За мен,това е идиотско отношение и делене на хората,обитателите на най бедната държава в ЕС,с най бедния народ.Но пък от друга страна,на такъв народ,такъв хал му се полага.Дано да ни пази Господ.

 2. gerber каза:

  БСП предлага генерал-лейтенант д-р инж. БиБи Банкянски! Той вече 9 години „лекува“ дебилите…..

 3. двама се карат, третият печели каза:

  Е, кого – Александър Парашкевов.
  Но има скрит коз на Цв.Цв. – Георги Попов, инфекциозна клиника.

 4. добре де каза:

  И кого в крайна сметка предлага БСП?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране