19.09.2018 | 12:29
Цачева имала качества за Конституционния съд, но не била разглеждана „към настоящия момент”
За номинация на Сотир Цацаров чувам за първи път, обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов

Темата за номинациите на конституционен съдия ще се обсъжда в следващите дни в ГЕРБ. Това обяви председателят на парламентарната група Цветан Цветанов в кулоарите на Народното събрание.  Процедурата стартира на 12 септември, като оттогава тече двуседмичен срок за номиниране. „Имаме няколко варианта, но все пак трябва да вземем и съответното решение на парламентарна група. За нас е важно представителят, който ще предложи ГЕРБ, да бъде, на първо място, доказан професионалист и добър съдия или човек, който действително е работил в съдебната система и има безупречна репутация”, заяви Цветан Цветанов.

След въпрос вариант ли е Цецка Цачева, която в момента е правосъден министър, Цветанов отговори: „Първо, нека да кажа, че Цецка Цачева има качествата да бъде номинирана за конституционен съдия, но тя към настоящия момент не е разглеждана като такава възможна кандидатура”.

След питане за номинация на главния прокурор Сотир Цацаров, шефът на групата на ГЕРБ каза: „Също не е разглеждана, но сега го чувам от вас за първи път”.

Цветанов коментира и издадения днес президентски указ за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, който е номиниран за вътрешен министър.
Шефът на парламентарната група на ГЕБР  изрази удовлетворение, че „сагата вече приключи”.

След въпрос – защо се е стигнало до това напрежение, което наблюдаваме между президент и правителство, Цветан Цветанов коментира: „Съветниците на президента дават подобен съвет и той, вслушвайки се в техните идеи, взима една такава хард-позиция, търсейки тази конфронтация, защото вие видяхте, че през последната седмица и половина нещо друго коментираше ли се в публичното пространство и беше ли нещо друго първа новина? Новината беше дали ще се гласуват оставките, има ли война между институциите, изказвания на президента от различни форуми за това, че всъщност не се спазват законите. И тук искам да уточня – няма закон, който да изисква тази съгласувателна процедура. Има подзаконов нормативен акт, това е Устройственият правилник на Министерския съвет, където е заложено, че трябва да има съгласуване между Министерския съвет, респективно, вътрешния министър (ако става въпрос за Министерството на вътрешните работи) и президентската институция при назначаването.”

По повод днешни критики на председателя на парламентарната група на „Обединени патриоти” Волен Сидеров към Румяна Бъчварова – началник на кабинета на премиера, Цветанов каза, че това е въпрос, който не е разглеждан до момента в Коалиционния съвет.

„Не очаквайте от мен да влизам в диалогов режим, чрез медиите да отговарям на коалиционните ни партньори, които уважавам, защото ние имаме отговорности за нашето 4-годишно управление”, добави зам.-председателят на ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране