11.09.2018 | 16:15
Царят съди бивш депутат заради клевети в „Капитал“
Симеон Сакскобурготски нарече клевета тиражираната информация, че е получил милиони след прогонването си от България

Семейството на Симеон Сакскобургготски не е получавало милиони при екстрадирането му от България през 1946 г., а са напуснали страната с 800 долара.

Това се посочва в опровержение от секретариата на Цар Симеон Втори, разпространено до медиите. По повод публикацията във вестник „Капитал“ от 30 август 2018 г. на журналистката Мирела Веселинова със заглавие „Пламен Ранчев: Късно е вече за закон за царските имоти“, сме упълномощени от Н.В. Цар Симеон да заявим следното:

Относно твърдението в интервюто на г-н Пламен Ранчев, председател на Комисията за царските имоти в 40-тото Народно събрание (бивш депутат от БСП-бел.ред), че Царското семейство е получило милиони при екстрадирането му от България през 1946 г. като обезщетение за незаконно отнетото му имущество, категорично и многократно Цар Симеон е заявявал, че при напускането на страната той, Царица Йоанна, Княгиня Мария-Луиза и леля му Княгиня Евдокия получават единствено и само по 200 долара всеки, общо 800 долара от тогавашните власти. Те заминават за Египет, където е бащата на Царицата италианският крал Виктор Емануел III. Там преживяват, благодарение на родителите на Царица Йоанна, които помагат финансово на дъщеря си и нейните две невръстни деца.

В своята автобиографична книга Цар Симеон разказва как комунистическата пропаганда в онези години е разпространила, че българската държава е отпуснала 20 милиона лева за образованието на младия цар.

За първи път категорично опровержение на тези клевети Негово Величество прави в свое интервю пред американската телевизия NBC през 1959 г. като казва, че през 1946 г. България едва ли е разполагала и с 2 милиона в брой. Ако им бяха дали средства, Царското семейство е нямало да мизерства петте години в Александрия.

За толкова години никой не е намерил доказателства за направени банкови преводи. Смехотворна лъжа е, че агенти на Държавна сигурност са носили куфарчета с пари на Царя. Ако не беше скандално това твърдение, можеше да се допусне, че е първоаприлска шега.

Както винаги е заявявал Негово Величество, хората не трябва да се поддават на слухове, а само на проверени факти. Тиражирането на подобни неистини с цел манипулиране на общественото мнение, Царят счита за умишлено и целенасочено и адвокатите му вече проучват основанията да защитят правата му по съдебен ред за разпространяване на нагли клевети.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране