13.01.2017 | 17:19
Цацаратурата обеща: Дянков, Трайков и Прокопиев ще бъдат осъдени
Държавното обвинение се кани да праща в затвора тримата обвинеями за сделка на борсата

Прокуратурата смята, че има достатъчно доказателства за „общност на умисъла между Симеон Дянков и Иво Прокопиев“. Очакваме ефективни присъди за тях и Трайков. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, след като по-рано днес бившият финансов министър Дянков се яви в следствието и му беше повдигнато обвинение за сделката с държавните дялове на енергодружеството ЕВН.

Той беше обвинен за престъпление по служба, свързано с приватизацията,  извършена през 2011 г. Според прокуратурата Дянков е превишил властта си, с цел да набави облага за инвестиционния посредник „БУЛБРОКЪРС“ ЕАД в размер на над 1,2 млн. лв. Акциите били продадени на занижени цени и от това настъпили вредни последици за държавата – близо 21 млн. имуществени вреди, за което вече обвинен бившият министър Трайчо Трайков.

Арнаудова подчерта, че престъплението се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 3000 до 5000 лв. Тя заяви още, че има както свидетелски показания, така и писмени документи, които показвали, че Дянков не е действал сам, а е имал съучастник в лицето на бизнесмена Иво Прокопиев ( той участва в компанията, част от която е „БУЛБРОКЪРС“ – б.р.).

„В частност обвинението на г-н Прокопиев се състои в това, че е подбудил и подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъплението по служба, като е давал съвети, разяснения и е оказвал помощ точно по този начин да бъдат продадени 33% дял държавни акции в „ЕВН Електроразпределение България“, обясни говорителката на Сотир Цацаров.

По думите й е имало проведени разговори и „общи идеи“, че продажбата трябва да се извърши по този начин и че е необходимо точно инвестиционният посредник („Булброкърс“ – фирма от компания, в която участва Прокопиев – б.р.) да изготви оценката, а не независим лицензиран оценител. Арнаудова добави, че прокуратурата ще уведоми за поредния обвиняем – Дянков, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, за да започне процедура по отношение на него.

„Считаме, че ще постигнем осъдителна присъда и за тримата обвиняеми – Дянков, Прокопиев и Трайков. Към този момент това е кръгът на обвиняемите лица, заедно с изпълнителния директор на „БУЛБРОКЪРС“, но разбира се, докато не приключи досъдебното производство, нищо не е окончателно“, изтъкна тя. Междувременно адвокатът на Симеон Дянков – Марин Марковски, препредаде на журналистите какво е казал клиентът му пред разследващите, защото самият той не пожела да застане пред тях: „Грижил съм се за интересите на държавата. По мое време тя имаше най-висок рейтинг. Не съм извършил нищо. Ще дам много подробни обяснения по всеки един документ. Ще се радвам да мога да дам тези обяснения, защото и документите, и моите обяснения, ще покажат, че не съм направил нищо, което да не е редно“.

По думите на Марковски обвинението е предположение и няма доказателства, че Дянков е извършил нещо нередно. Според защитника бившият финансов министър е бил изряден в сделката. „Тя е минала през Министерски съвет, отишла е за потвърждение в Народното събрание. Агенцията за приватизацията определя цените. Държавата не е ощетена”, категоричен бе адвокатът, цитиран от bTV. Той заяви още, че Дянков и Прокопиев не се познават.

2 коментара

  1. един каза:

    A аз обещавам – следващата седмица българин ще стъпи на Марс. Те – цацаратурата обещанията ги нямат за нищо.

  2. м каза:

    Нямаме уважение към никого,а очакваме свършена работа

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране