29.11.2015 | 10:17
Цацаров да делегира на друг прокурор да разследва „Яневагейт“
Радан Кънев прогнозира, че България е на прага на началото на операция "Чисти ръце"

Скандалът „Яневагейт“ не е опит за сваляне на главния прокурор, а за рекетиране на главния прокурор, коментира в студиото на бТВ съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Според него случаят с изтеклите записи от разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова и последвалите интервюта на Ченалова са атака срещу конституционните промени. „То точно за това е замесено името на главния прокурор – да му се каже да не разследва, да не подкрепя реформата.“

Никой от Реформаторския блок не иска да махне главния прокурор, декларира Кънев и допълни, че е абсурдно да се търси реформаторска връзка зад хора като Ченалова.

Радан Кънев предложи два варианта за изход от скандала, за да има доверие обществото в това разследване.

1. Да се приемат предложенията за промяна в Конституцията, внесени преди второто четене от Реформаторския блок по предложение на Инициативата „Правосъдие за всеки“ – за създаването на независим главен прокурор, който да има ексклузивни права за разследване по румънски модел.

Самият Кънев определи този вариант като по-малко вероятният и предложи втори:

2. Или г-н Цацаров да делегира на друга личност – на която той и обществото имат пълно доверие, пълна независимост да разследва и създаването на самите записи, и данните за подкуп между двете съдийки, и съдържанието на записите, както и данните за корупция в Софийския градски съд. (СГС)

„Активната положителна роля трябва да е на г-н Сотир Цацаров. Да докаже, че той не е играчът на задкулисието в съдебната система, да свали чадъра от хора във ВСС, които вероятно са… Ние сме на прага на началото на операция „Чисти ръце“.

Лидерът на ДСБ заяви готовност за среща с главния прокурор, за да бъдат обсъдени тези предложения.  Той няколко пъти определи СГС като център на проблема в съдебната система. Веднъж го нарече „сърце на октопода“, втори път – „най-мръсния чорап в съдебната система“, трети път – „ядрото на мафията в България“.

Реформаторът коментира, че целият скандал бил организиран от „лицата, които осъществяват мениджмънт в съдебната система“. „Тук става дума за мощни фигури от тези корупционни среди, които са й гарантирали безопасност“ (на Ченалова – б.р.)

Последната Кънев нарече „луд с картечница“. „Какво прави Румяна Ченалова – брани себе си или брани целия мафиотски интерес? Моят отговор е вторият.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране