10.02.2020 | 13:28
Цацаров и Гешев в синхрон срещу Радев
КПКОНПИ разпространи документи по проверката за конфликт на интереси на Румен Радев

След като прокуратурата разпространи звукозаписи от разговор на шефа на ВВС ген. Цанко Стойков и президента Румен Радев, то в историята се включва и КПОНПИ, която пък пуска кореспонденция, свързана със случая.

„По повод съобщение до медиите на Министерство на отбраната от 07.02.2020 г., с докладна записка на началника на отбраната „във връзка с изнесената в публичното пространство информация, касаеща командира на ВВС относно проверка от КПКОНПИ“, пресцентърът на Комисията публикува писма на ген. Цанко Стойков, в отговор на отправени до него искания за представяне на информация, на основание чл. 72 ЗПКОНПИ. Исканията са били изпратени в хода на производство за установяване на конфликт на интереси“, съобщават от пресцентъра на КПКОНПИ.

Повод за писмото на Комисията е, че само преди дни Министерство на отбраната и началника на отбраната Андрей Боцев напълно оневиниха шефа на ВВС. $В доклада на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС, не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Цанко Стойков“, обявиха официално от МО.

Очевидно КПКОНПИ не са съгласни с военните и гарнират съобщението си с две писма на Стойков. Без да посочват директно, от Комисията очевидно се опитват да внушат, че той е въздействал на проверката на Румен Радев.

В първото писмо, което е от 8 май 2019 г., ген. Стойков най-общо отказва информация за дейността на Радев, защото исканите данни са свързани с дейността му като командир на ВВС за минал период от време. Това „не кореспондира с целта на ЗПСОНПИ по отношение на установяване на конфликт на интереси“. Затова и ген. Стойков посочва, че няма правно основание да предостави тази информация. Интересно е да се отбележи, че това писмо дори не е подписано от Стойков, а от друг генерал, който го е замествал в този момент.

Второто писмо е също до тогавашният временен шеф на КПКОНПИ Антон Славчев. То е от 27 май 2019 г. и е подписано лично от командира на Военновъздушните сили ген. Занко Стойков. Писмото му е в отговор на „напомнително писмо за заверени копия на документи по отношение на о.р.ген.м-р Румен Радев и г-жа Десислава Генчева“.

На практика Стойков отказва да предостави търсената от КПКОНПИ информация преди 22 април 2016 г. Неговите аргументи са, че изобщо не е било ясно дали има образувано производство по установяване на конфликт на интереси спрямо Радев и Генчева. Освен това ставало дума за търсене на някакви проблеми в минал период – 5 години от събитията.

Стойков обяснява и, че от години Радев е президент. Той отговаря на КПКОНПИ, че ако искат информация и документи по отношението на президента на България, то трябва да я търсят от постоянна комисия в Народното събрание. Ако пък търсят информация за Радев като командир на ВВС, то трябва да я търсят от органа по назначаване. Такъв орган по отношение на командира на ВВС е президентът, който го назначава със свой указ.

В писмото си Стойков задава и въпроса дали не е изтекъл и давностен срок за образуването на проверката на КПКОНПИ.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Когато започнат да ви показват по телевизията и напишат по вестниците как местните прокурори и полиция извършват всекидневно активно акции срещу престъпноста а не реактивно. И когато във вестника за написани всемкиденвно резултатите от работа на полицията тогава ще знаета че полицията ви наистина работи за вас. Това че главния прокурор организира тези акции говори две неща;че местните прокурори и полиция не си вършат работата, са мързеливи или корумпирани полицейски служители. На който полицай и прокурори, главния прокурор не вярва във уменията, мисловната нагласа да направят това което е редно и правилно, или че работят в полицията но за собствена угода си или за близки престъпни хора. В колкото по малък град отиваш толкова са по-свързани полицейските служители и прокурори; зависими от роднински връзки, приятели,близки и партиите другари.Така дъържавните служители и полиция и не изпълняват работните си задължения както според изискванията на работните им харектеристики. А иначе акциите на Главния Прокурор са добре дошли като акция за Обществени Отношения, и показват че се работи по престъпноста и корупцията, доколко това ще е всекидневен начин на работа ще си проличи с времето.Но ако всички акции са инициирани от главния прокурор за в бъдеще , това ще покаже че мнозинството от полцейските служители, началници и прокурори са за смяна с нови хора които не са подкупни и са амбициозни инициативни и работливи

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране