20.04.2018 | 0:01
Цацаров нареди на кабинета да си мълчи за Иванчева
Главният прокурор атакува външния министър Захариева, която обяви, че с показния арест е премината границата

Арестът на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева създаде силно напрежение между правителството и прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев атакуваха външния министър Екатерина Захариева. Тя единствена се възмути от начина, по който бе арестувана Иванчева и държана часове наред с белезници на натоварено кръстовище в центъра на София.

В сряда Захариева заяви, че разследващите са преминали границата с показния арест и че вярва в презумпцията за невиновност. Ден по-късно Цацаров, който е на посещение в Рим, и Георгиев дадоха телефонни интервюта за „Фокус“, в които обясниха, че няма никакви нарушения при акцията. Отговорите им бяха почти идентични.

Цацаров попита дали позицията на Захариева е позиция на цялото правителство и я разкритикува, че вицепремиер по правосъдната реформа не може да отправя такива послания. Той и Георгиев явно считат критиките към работата си за недоволство срещу борбата с корупцията.

„Въпросът е доколко това послание кореспондира с широко прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството. Най-после въпросът е дали твърдението, че още първите успешни съвместни действия на прокуратурата и комисията са прехвърлили границата, е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер огласява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има“, заяви Цацаров.

„Единственият възможен начин да се извърши това претърсване е в присъствието на г-жа Иванчева и тя трябва да бъде поканена първоначално – дори законът го предвижда – да предостави търсените вещи, а след това започва и самото претърсване. Така че няма друг начин, по който да бъде извършено. Поради това, че сумата, която беше намерена, беше много голяма и отне, съвсем естествено, физически доста време да се опише всяка една банкнота, сериен номер“, обясни Георгиев.

Двамата се съгласиха със Захариева, че никой не бил щастлив от оправдателните присъди за корупция. Но я нападнаха за това, че е споменала за бъдещ анализ на действията на прокуратурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране