12.04.2018 | 20:00
Цацаров отказа да изпълни искането на Интерпол за издирваните от САЩ българи
Договорът със САЩ е договор, но българските граждани трябва да бъдат защитени от българската прокуратура, обяви той

Българските власти яхнаха популистки случая „Желяз Андреев“, рискувайки международен скандал на фона на претенциите им за незабавно приемане на България в Шенген и падане на визите за САЩ.

Прокуратурата няма да изпълни искането на Интерпол за задържане на още четирима българи по същото дело, въпреки че ги е издирила в София. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров. Според договора за екстрадиция между България и САЩ държавното обвинение е длъжно да нареди задържане за 72 ч. и след това да поиска 60-дневен арест от съда. „Договорът е договор, но българските граждани трябва да бъдат защитени от българската прокуратура“, обяви той.

Цацаров поиска от правосъдния министър Цецка Цачева да започне консултации с Държавния департамент на САЩ, за да бъде изяснено има ли неотложност в случая. Според него само тогава ще се наложат арести. Цачева обяви, че веднага е задвижила процедурата. Външното министерство също се намеси по нареждане на премиера Бойко Борисов. Зам. външният министър Юрий Щерк покани на среща американския посланик в София Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев поиска спешно да бъде приет от заместник помощник-държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна. Омбудсманът Мая Манолова също прие Андреев и се ангажира да се види и с американския посланик Ерик Рубин. Освен това щяла да изпрати препоръка до Цецка Цачева да бъде преразгледан и анализиран договорът за екстрадиция със САЩ в контекста на защита правата на българските граждани.

Раздвижването на властите идва на фона на протестите срещу предаването на Желяз Андреев на американските власти. Той и приятелката му Милена Здравкова разказаха пред bTV, че Министерството на външните работи, президентството и канцеларията на омбудсмана още от м. г. са били запознати със случая му, но не са направили нищо, за да го защитят с мотива, че няма официално искане за екстрадирането му.

Най-забележителен е обратът при прокуратурата. До сряда прокуратурата поддържаше искане за 2-месечен арест на 29-годишния Андреев, който прекара 90 часа в килия, без да му бъде разрешен достъп до адвокат, тъй като било Великден. Той беше арестуван с измама в Добрич, където отишъл да види майка си. На нея й било съобщено, че трябва да се яви заради катастрофа. Адвокати допуснаха пред „Сега“, че прокуратурата е издебнала младежа в Добрич, защото не е очаквала, че ще удари на камък в тамошния съд. Цацаров се оправда за двойния стандарт с аргумента, че определението на добричкия съдия Атанас Каменски по случая им отворило очите, защото било „изключително професионално изготвено“.

Цацаров не съобщи имената на останалите четирима българи, чието задържане е било поискано от Интерпол. Те обаче са известни от съдебните документи от Маями. Това са Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. И те са работили в българския офис на AW Tronics, основана от иранци. Според американските съд и прокуратура фирмата е нарушила ембаргото срещу Сирия, продавайки стоки с възможна двойна употреба на сирийските авиолинии. Андреев е служител от най-ниско ниво – работил е в колцентъра на фирмата. Останалите са били на по-високи позиции. Прокуратурата обаче не се е задействала за тях. Няма данни и ДАНС да е следила дейността на чужденците, които са търгували със специфична продукция от територията на страната.

Поставянето на петимата обвиняеми българи под общ знаменател от прокуратурата и правителството е опасно. Най-малкото защото Андреев е бил служител на най-ниско ниво, за разлика от другите издирвани, някои от които са ръководили фирмата и са подписвали документи. За това свидетелстват техни бивши колеги.

„Това момче е използвано. В тази фирма бяха много строги изискванията за продажби и хората постоянно бяха натискани да продават колкото може повече. Вероятно той наистина не е знаел какво прави или просто се е стремял да не бъде уволнен. Срокът след обучение беше много кратък и ако не продадеш нещо, те уволняват. По-скоро старите служители на фирмата са предполагали, какво се случва. Когато аз бях служител на фирмата, имаше едно ядро от стари служители, които работеха отдавна, и бясно текучество от новоназначени, които оставаха за по седмица-две и биваха уволнени, защото не продават. Стресът беше убийствен и можеха да уволнят някого заради дума на български, закъснение от минута или смях през работно време“, разказа колежка на Андреев в социалната мрежа.

Пред Нова тв Андреев заяви: „Аз бях служителят на най-ниско ниво. Трябваше да се свързвам с различни компании и да ги питам дали имат нужда от авиационни части. Не съм подписвал нито един документ, не съм сключвал договор, не съм виждал нито един от клиентите. Не съм взимал решения, които пряко касаят нарушаване на ембарго.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране