19.04.2018 | 11:54
Цацаров се изнерви на Екатерина Захариева заради ареста на Иванчева
Тази сутрин прокурор Гешев каза, че парите били увити в хартия, а не били в кашон

Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на „Младост“ са прехвърлени границите. Това попита главният прокурор Сотир Цацаров в телефонно интервю за Агенция „Фокус“ от Рим, където е на работно посещение. Повод за твоа е изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева за показния арест на кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, че „малко се премина границата.“

„Всеки има право на позиция, както и на това да я изрази открито. Смущаващото в случая е, че думите – а точните думи бяха „прехвърлиха се границите“ – са изречени не от кой да е, а от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа, и не къде да е, а на официален брифинг в Министерския съвет, непосредствено след приключване на редовното заседание на правителството. Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, при положение, че в случая става дума за първото им общо разследване за тежко корупционно престъпление. Въпросът е доколко това послание кореспондира с широко прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството. Най-после въпросът е дали твърдението, че още първите успешни съвместни действия на прокуратурата и комисията са прехвърлили границата е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер огласява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има“, коментира Цацаров.

Главният прокурор заяви, че няма представа за какъв анализ говори министър Захариева, когато заявява, че по случая ще се извърши анализ. „Няма как обаче тя или който и да е друг представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори и на разследващите органи. Иначе досега на анализи, планове и пътни карти сме се нагледали достатъчно. Отдавна вече е време за действие“, добави той.

Днес или утре прокуратурата ще сезира съда с искане за постоянното задържане на Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на района от ГЕРБ Петко Дюлгеров, съобщи Нова ТВ. Работното обвинение е за подкуп в особено големи размери, но разследващите не изключват да има и нови обвинения – за организиране престъпна група и пране на пари.

Според прокуратурата подкупът е поискан от строителен инвеститор, който имал разрешения да вдига сгради на общо четири терена. Още от юни м.г. Иванчева била задължена да финализира разрешителната процедура с издаване на формално съобщение за една от бъдещите сгради до всички заинтересовани. Тя обаче не го направила и забавила преписката. Затова инвеститорът се оплакал на Столичния общински съвет и главния архитект Здравко Здравков.

След това посредници се свързали с бизнесмена, обяснили му, че Иванчева е много ядосана от действията му и преписката щяла още да се забави. После му било заявено, че трябва да си плати по 20 евро на кв. м, за да се решат проблемите. Първоначално сумата била 500 хил. евро (според Гешев), 1.1 млн. евро (според Георгиев), но след „преговори“ била намалена наполовина. „Фиксираните“ 20 евро останали само за първата сграда, а за останалите три била направена отстъпка заради „количество“, обясниха от прокуратурата. Ставало дума за постройки с обща разгърната площ над 49 хил. кв. м.

Рръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев разясни днес по БНТ: Посредникът по получаване на подкупа е направил самопризнания. Трябвало е да се извърши процедура по изменение на работен устройствен план, което е работа на местната администрация и отнема две седмици максимум. Това не е направено повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, не са предприети мерки от община Младост. Преговорите за подкупа са продължили над 3 месеца.

Той бе категоричен, че се изключва версията за подхвърляне на парите в колата на кметицата.

„Парите за подкупа са дадени на посредника, завити в лист хартия, а той ги прибрал в чантата си. Това се е случило в заведение“, обясни Гешев. След това посредникът – бившият кмет на „Младост” Петко Дюлгеров, се срещнал с Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова в друго заведение. Част от парите били прехвърлени в чантата на Петрова. Някои от банкнотите обаче са пипани и от Иванчева. Целият този процес е контролиран със специални разузнавателни средства, обясни Гешев. Във въпросното заведение имало и охранителни камери, записите от които вече са иззети.

Той бе категоричен, че по случая има записи, представляващи „всичко, за което един прокурор може да мечтае“.

1 коментар

  1. пацифист каза:

    Слава богу, че от ГЕРБ и прокуратурата се сетиха да пратят по тв студията всичките трима стари врагове на кметицата на „Младост“ за да кажат истината за нея. Честно и открито. Защото, нали, няма как някой да спечели избори срещу ГЕРБ и да е чист. Няма такъв случай няма и да има. Дума е дадена.

    Ако наш дразни ръководството – бум-бум и готово. Ако е външен – пак бум-бум, но чрез ДАНС, прокурори и данъчни. Някои смятат тези начини за недемократични. Помислете, обаче, как народецът да бъде научен да си знае мястото? Как да се обясни на разни бизнесмени и отворковци, че държавата е силна и като им се стовари… Затова са и тези сцени по улиците – да се онагледи теорията. Просто измислено, но гениално! Браво вратлета!

    Някакви мамини синчета и момиченца вият в мрежата като пожарни: полицейско насилие, институционална криза, диктатура! Не, ред и сигурност е. Стабилност.

    Сега… Чух гласове, че шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев се държал и приличал на Ягода и Ежов, момчетата на Сталин и Ернст Лауц – прокурорът на Хитлер. Мисля, че е прекалено. Първо, Ягода е бил с мустак, Ежов се е женил за еврейка журналистка, а Лауц е имал коса. Вярно и Гешев има съпруга, но тя не е еврейка и е световен рекордьор по бързо завършване на висши образования. Наистина.

    Така, че не по този начин с Гешев. Човекът си има проблем и той се казва Борислав Сарафов – трябва да го пребори за мястото на Цацаров. И как, ако не с демонстрация на спазване на човешките права. Такива са някои кадри на Школата в Симеоново. Не иронизираме – възхищаваме се.

    Дансаджийка с бурка вежливо кани Иванчева да се настани удобно в служебна кола на службите…

    Снимка: БГНЕС

    Главният прокурор Цацаров и дългата му ръка Гешев са хора, известни със своята принципност, неподкупност и независимост от Бойко Борисов и Делян Пеевски. Последното подчертаваме дебело. Това са стълбовете на справедливостта.

    Десислва Иванчева е враг на народа! Ако рекат, разследващите ще открият под дюшека й хероин, а в мазето контрабандни цигари. Но не на „Булгартабак“, разбира се. Не са рекли – не са намерили. Правят го за благото на всички българи и разцвета на Родината! Истински патриоти!

    Да живее Цацаров – рицарят на истината и закона!

    Да живее Гешев – оръженосецът на рицаря на истината и закона!

    Да живеят дансаджии и най-вече тези с бурки!

    Да живее и пребъде във вековете делото на вожда и учителя на българския народ Бойко Борисов!

    Да крепне и процъвтява Делян Пеевски – човекът, който промени България!

    Да живее и Деската Атанасова от Русье, която вече пее в телевизионни шоута! Тази велика жена изрече култовата фраза след ареста на Иванчева: „ДСБ, Кадиев, Зелените, имате ли коментар за фризьорката с белезниците? Licht! Mehr Licht!“ Така рекло Десьиту. Нашето Десьи…

    Да живеят медиите на Шиши – царството на свободното слово!

    Благодарско и на Антон! Не партизанинът, дето го били три дена, а Антон на ГЕРБ, който знаеше сумата за подкуп на кметицата, преди още да е преброена от държавните бурки. И Канал 3 знаеше. Явно се имат с режисьора или сценаристите.

    Призоваваме всички българи на спонтанни митинги в подкрепа на прокуратурата и кабинета. Чрез показни арести, белезници и качулки – към пълна победа на демокрацията! И пишете до медиите, пишете, за да се види и чуе народната любов.

    А също и да заклеймим родителите на деца с увреждания, които нарочно направиха платен протест с черни балони за да отвлекат вниманието от триумфа на прокуратурата и леко брадясалия от грижи премиер. Да кажем „баста“ и на президента Радев. Льотчик, не се опитвай да злепоставяш Боби, щото имаме доказателства, че докато си летял из облаците си псувал… Знаем те, наблюдаваме те.

    Верни фенове на Цацаров, Гешев, Пеевски, Борисов и Цветанов, пожелали анонимност. Между тях и неколцина анонимни аклохолици.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране