07.03.2018 | 14:06
Цацаров започва проверка за собственика на ‘Юлен’ по сигнала на Зелените
Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок

Върховната касационна прокуратура е започнала проверка на предоставена концесия в Национален парк „Пирин“ по сигнал на „Зелените“, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Проверката е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров след сигнал, в който е имало данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт.

Сигналът е постъпил до главния прокурор на 26 февруари от партия „Зелените“. В него са били изложени факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение на договор за отдаване на концесия на територия в Национален парк „Пирин“.

В сигнала е отправено искане за извършване на проверка за действителния собственик на концесионера „Юлен“ АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там.

В него се поставят и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между „Юлен“ АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет, обясняват от прокуратурата.

Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок.

Днес темата за „Пирин“ и втория лифт бе коментирана от ресорния вицепремиер Валери Симеонов пред БНТ:  „Ето, сега, например, по поръчение на господин Борисов до няколко дни ще вкараме промяната на концесията в Министерския съвет, така че да се развърже възелът „Банско“ и там хората да не чакат по 3-4 часа заради някакви си еко рекетьори или еко терористи по-скоро. Фалшив протест след фалшив протест.“

2 коментара

  1. Захариев каза:

    Фалшивите протести и сигнали на зелените са просто един добър бизнес за тях.

  2. Тони каза:

    Не го разбирам това – зелените подават сигнал и прокуратурата тича послушно да проверява. Дали не капе и там от онаова кранче дето пои зелените?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране