28.07.2016 | 20:04
Цецерон: четене и слушане с разбиране
Лица и хора

При обсъждането на Антитерористичния сезон в парламента си записахме изказването на Цветан Цветанов и го слушахме няколко пъти – с един път нищо не става!

Този индивид има удивителната способност да се държи сериозно и да говори като възрастен човек. Колебаем се кой излъчва по-силно лично и институционално достойнство – той или Цецка Цачева. Невъзможно е да предадем с голи думи обаянието, което излъчва Цецерон като оратор – геройски увлечени журналистки са се опитвали и не са успявали. Опитите продължават, но и ораторът не лежи на кълка, а се развива и така си е вдигнал каризмата, че има опасност да го плесне по челото, докато държи реч. Когато заговори от трибуната, той не съставя изречения, той спуска Откровение. Нужен е исполински духовен ръст, за да успее човек да апломбира с такава сила и най-семплата мисловна конструкция. Пак се отплеснахме по теоретизиране.

Връщаме се на оперативната линия.

Цветанов е апологет на тезата, че службите трябва да имат колкото се може повече информация за всеки един гражданин на планетата и да си менкат данни с партньорите. (А колко по-интересно би било данните да си менкат партньорите.) Като цяло сме съгласни – тероризмът се бори с тотален контрол върху всеки аспект на живота. В Северна Корея няма тероризъм.

Вместо да преразказваме непохватно и да вадим съмнителни изводи, нека цитираме живия класик. Живият класик е като живите мощи – нещо хем свещено, хем пипаемо, хем живо, хем отвъд живота. Това неминуемо води до много бележки под линия…

***

Цветан Цветанов: …Аз смятам, че не трябва да имаме абсолютно никакви притеснения при приемането на подобен законопроект. Защото нашият ангажимент е да противодействаме ефективно на потенциалните заплахи за сигурността на страната и, разбира се, да ограничим възможността за подготовката и извършването на терористичен акт. Почти в цяла Европа има вече изработено подобно законодателство… Също така, нека да си припомним, че когато говорихме преди години за въвеждането на пиенар* – резервационни данници между Европейската комисия и Съединените щати**, знаете колко от европейските държави бяха против, защото може да се нарушат човешките права… Днес всички тези държави, които бяха от Европейския съюз и дълго време проточиха разговора по тази тема, вече са най-големите привърженици за въведения пиенар и все повече се говори за въвеждането на подобни пиенари в държавите от Европейския съюз. Скъпи приятели и колеги, нали разбирате, че преди време никой не можеше да си помисли, че от Договора от Прюм*** можем да обменяме информация от националните си системи за дактилоскопски отпечатъци и за ДНК профил. Това вече е факт между всички тези държави, които изпълниха ангажимента си по Договора от Прюм. Нека да си припомним, че преди години беше почти невъзможно да се мисли ЕВРОДАК**** системата по Дъблинското споразумение***** да се използва за полицейски нужди. Днес вече това е актуалната тема, която вълнува абсолютно всички в Европейския съюз…

***

Спираме, защото мозъците ни пускат бял пушек като на конклава на кардиналите. Но е толкова хубаво да ни говорят сложно. Колко по-гадно звучи – ще слушаме и записваме всичко, което правиш, говориш, пишеш и ще злоупотребяваме с личните ти данни, както преценим; такива са времената.

_________

* PNR – passenger name record; данни за пътниците, които се събират от авиокомпаниите. Цецо го произнася с ударение на R – пиенАр.

** Предаваме дословно; разбрахме какво казва ЦЦ, пожелаваме ви да го разберете и вие.

*** Договор за засилване на презграничното сътрудничество в борбата с тероризма, презграничната престъпност и нелегалната миграция.

**** Автоматизирана система на ЕС за идентификация по пръстови отпечатъци на бежанци, кандидати за убежище и незаконни имигранти.

***** Айде намерете си дефиницията сами! – б.р.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране