30.11.2018 | 20:12
Цецка: Много българи са с външни тоалетни
В колко български домове все още, за съжаление, няма течаща вода?

В петък правосъдният министър Цецка Цачева също защити условията в столичните арести и по специално общия вид на килията на Иванчева и Петрова.

„Има вътрешен санитарен възел. Действително, във вид, който като се види е стряскащ, но нека да държим сметка в колко български домове тези помещения са извън сградата и в двора. В колко български домове все още, за съжаление, няма течаща вода? Което не означава, че не полагаме максимални усилия за подобряване на условията. Това се прави и със средства на държавния бюджет, и със средства по линия на Норвежкия финансов механизъм“, каза Цачева в парламента. По думите ѝ всички задържани лица се третират еднакво: „Няма ВИП арестанти“.

„Дори се шегувахме, че следващата седмица очакваме от Франция още такива лица (вероятно става въпрос за Николай и Евгения Баневи, задържани във Франция – б.а.). Те (ще) са поставени при едни и същи условия, така че по линия задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова не мисля, че има неравнопоставеност спрямо останалите лица, които са там“, коментира Цачева.

Правосъдният министър заяви, че всички условия за помещенията, в които са настанени арестантите са спазени – 4 кв. метра пространство на човек, пряка слънчева светлина, санитарен възел, течаща вода и отопление. За теча в килията на Иванчева и Петрова Цачева каза, че това е проблем от помещение на горния етаж. То обаче било част от Софийския затвор и за да се ремонтира, килията трябвало да е празна.

„За да се извърши основен ремонт, трябва да има възможност да бъде освободена съответната килия, за да се ремонтира, но всичко е пренаселено – до това опират нещата. Средства имаме, но сградата е пренаселена“, обясни Цачева и допълни, че „нейна грижа е да се погрижи не само за физическото, но и за психическото здраве на арестантите“. Медицинската експертизата по делото срещу Иванчева и Петрова показва, че двете са в много лошо психическо състояние.

2 коментара

  1. Харалан Александров, антрополог, доцент и ерген каза:

    Нямам никакви съмнения. Цецка е травестит.

  2. kkk каза:

    Да сложим Цецка за 2-3 седмици в таз дупка, за да се наслади на напълно покритите нужди и стандарти.Да видим какво ще каже след това дали има нужда от ремонт и нови санитарни условия?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране