29.08.2015 | 0:34
Цецка раздавала скъпи подаръци с държавни пари
В парламента са говорили безконтролно по стационарните телефони, заключава одитът на Сметната палата
Цецка Цачева и Мая Манолова

Големи разходи за покупка на протоколни подаръци засича отчетът на Сметната палата за разходите на Народното събрание от 2012 г. до средата на 2013 г. Наблюдаваният период е краят на предишното управление на ГЕРБ, когато председател на НС бе Цецка Цачева.

„В резултат на неефективен предварителен контрол е допуснато закупуване на подаръчни предмети, които са със стойност над определените във вътрешните правила на НС и които не са свързани с посрещане на гости от чужбина или провеждане на обществени мероприятия“, установява националният одиторен орган.

В доклада на Сметната палата се припомня, че таванът за отделните дарове е до половин минимална работна заплата, която в наблюдавания период е около 290 лв. При проверката обаче е установено, че са купувани предмети за значително по-високи суми  – от 400 лв. до 1300 лв. „В предложенията на директора на дирекция „Международни връзки и протокол“ за поемане на финансово задължение и извършване на разход до главния секретар на НС е посочена общата сума на протоколните разходи, без да се изписват видът и броят на протоколните подаръци“, гласи констатацията на одиторите. Според тях това е предпоставка за нарушаване на прозрачността. Общо за одитирания период пръснатите пари за предмети, предназначени за подаръци, са  198 294 лв.

За услуги по „представителни мероприятия“ за 2012 г. са изплатени 328 571 лв. Тези средства заемат най-голям относителен дял от разходите за външни услуги – близо 17%. Към 30 юни 2013 г. са изплатени още 46 827 лв.

В доклада към управляваното от ГЕРБ НС има и друга критика – за липса на контрол върху разходите за стационарни телефони. За одитирания период са извършени разходи, стойностите на които попадат в обхвата на ЗОП, но не е проведена процедура, при наличие и предпоставки за това, добавят от Сметната палата. Отчетените разходи за телеграфо-пощенски и куриерски услуги, стационарни и мобилни разговори през 2012 г. са за 249 236 лв., а  в средата на 2013 г. – 111 638 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране