01.04.2015 | 14:05
Цифровата телевизия-пълен провал
КЗК установи и недостатъчно съдържание

Година и половина след като аналоговият телевизионен сигнал беше спрян, Комисията за защита на конкуренцията стига до извода, че основната цел на цифровизацията не е постигната.

Избраният модел на преминаване от аналогово към изцяло наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване е довел до отлив на интереса към него, няма и достатъчно телевизионно съдържание, което да се разпространява чрез изградените мултиплекси, установява антимонополният орган.   КЗК приема, че очакваното засилване на междуплатформената конкуренция между медиите в резултат на цифровизацията не е настъпило, нито са навлезли нови участници на този пазар въпреки увеличения капацитет за пренос и излъчване на радио и телевизионно съдържание.

В резултат на това според КЗК може да се твърди, че не е постигната в очакваната степен основната цел на цифровизацията, а именно – ефективно и ефикасно използване на радиочестотния спектър, осигуряване на по-добро качество и програмно разнообразие в полза на потребителите.

КЗК предлага на компетентните държавни органи и на тези, разполагащи със законодателна инициатива, да преценят дали да облекчат задължението на операторите на мултиплекси да резервират капацитет за разпространение на търговски програми със статут на „must carry“ и дали да им ес позволи  да излъчват и кодирани програми, за да се повиши конкурентоспособността им.   КЗК също така е на мнение, че е необходимо да бъдат предвидени ясни критерии и механизми за определяне на програмите, които подлежат на задължително разпространение съгласно Закона за радиото и телевизията.

1 коментар

  1. Зрител каза:

    Каточели не се знаеше, че ще стане точно така. Юркат народа да плаща за всякакви приумици на властта. Това обаче не са недоносчета а съвсем осъзнато ограбване. Спомнете си изнудването с паспорти, шофьорски свидетелства и номера на коли. Лъжеха и ще лъжат, че Европейския съюз го изисквал. За сведение, в Гърция, която е очредител на ЕС номера на коли и документи не се подменят а аналоговата телевизия заедно с цифровата се излъчват успоредно и в момента. Дори ми е забавно да гледам как имат около десет вида номера на коли а в същото време за съжаление тяхната полиция ни глобява за неправилно оформени документи от държавните ни органи

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране