07.07.2015 | 10:45
Цв. Цв. призна за Искров, назначили го за шеф на БНБ „за да няма сътресения“
ГЕРБ "клекнали" за гуверньора на Централната банка заради другите партии

Цветан Цветанов призна, че през 2009 г. лично той е лобирал парламентарната група на ГЕРБ за подкрепи Иван Искров за втори мандат като управител на БНБ.

„През 2009 г. обсъжданията в парламентарната група на ГЕРБ и ръководството на партията са били в полза на кандидатурата на Калин Христов за управител на БНБ, но другите партии в парламента се обединили около втори мандат на Иван Искров и това накарало хората на Бойко Борисов да се откажат от първоначалната си идея“.

Това обясни в студиото на Btv зам.-председателят на политическата сила Цветан Цветанов. Коментарът му дойде ден, след като бившият финансов министър Симеон Дянков разказа, че фактор извън правителството се е намесил в полза на тогавашния гуверньор. „Винаги, когато има избор за такава висша длъжност в държавата, ГЕРБ се е стремяла да има политически консенсус”, подчерта Цветанов. Той отбеляза, че Дянков е постъпил некоректно, като не е казал кой е лобирал за Искров.

По думите на бившия силов министър, ГЕРБ в началото на първия си управленски мандат са заварили редица проблеми и желанието на партията е било да не се предизвикват сътресения в банковия сектор.

„Сега можем да го отчетем като някаква грешка, но в периода, в който влизахме в управленския мандат, не може да премахнеш абсолютно всичко и да кажеш, че от днес започва броенето”, коментира Цветанов. Като аргумент срещу казаното от Дянков той изтъкна и личностните качества на партийния лидер: „Аз не знам да има осъществен натиск, а и, познавайки премиера Бойко Борисов, не смятам, че той би се поддал на натиск”.
„За мен по-важно е в момента да направим така, че изборът (на нов гуверньор на БНБ-б.р.) да е максимално демократичен, максимално прозрачен”, заяви Цветанов, като посочи, че част от тези усилия е запознаването на парламентарните групи в НС с кандидатите за поста.

„Как си представяте участието в политиката – да бъдем всички мразещи, отблъскващи се или да търсим възможности да правим общи политики в населените места, където общинските съветници са тези, които определят каква ще бъде политиката на кмета?” – с този въпрос Цветан Цветанов отговори на въпроса за съвместните действия на ГЕРБ с други партии по места.

Името му изплува в разследване на bTV за незаконни кариери в община Сатовча, където има кметове от ГЕРБ и от ДПС. Цветанов призна, че на няколко пъти е посещавал село Плетена по партийна линия, но не е ходил на лов там. Цветанов показа разработваната 8 месеца концепция за местните избори. „За нас представляват най-голям интерес областните центрове, в които има смесено население”, каза той. По думите му в Кърджали ГЕРБ ще заложат на областния управител Илия Илиев, който е „изключително силна кандидатура”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране