22.01.2018 | 0:01
Цветанов и кметове от ГЕРБ на прокуратурата
БСП внася още 5 сигнала за корупция и злоупотреби на управляващите

БСП сигнализира прокуратурата за пет случая, свързани със злоупотреба с власт, нагласени обществени поръчки и източване на общински средства. До държавното обвинение са подадени нарушения в три гербаджийски общини, като единият казус е свързан с фирмата на бащата на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев. Цветан Цветанов е даден на прокуратурата заради изявленията на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, че като вътрешен министър зам.-председателят на ГЕРБ се е срещал с оперативно интересни лица, свързани с групата за отвличания „Наглите“.

Първият сигнал касае кмета на община Стамболийски Георги Мараджиeв. Членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров го определи като знаков за ГЕРБ кмет, цитиран поименно като пример от Бойко Борисов. Мараджиев е уволнил 42 души, а според сигнал до БСП на тяхно място в общинската администрация и в детските градини са назначени приближени до кмета лица. Става въпрос за действия, подобни на злоупотребите в Хасково, можем да говорим за Кумгейт 2, възмути се Зафиров. По думите му в много от случаите назначенията ставали без конкурс. Подобен е и сигналът срещу градоначалника на Тетевен Мадлена Бояджиева. Зафиров отбеляза, че и в тази община има назначения без конкурс и в нарушение на закона. Говорим за безпринципност, шуробаджанащина и обвързаности, подчерта той. Социалистът анонсира и бъдещи сигнали, свързани с подобни нарушения в Шумен, Бургас, Септември и др. По думите му общият знаменател е, че се управляват от хора на ГЕРБ и в тях работи схемата „Хасково“.

Третият сигнал е за злоупотреби във фирмата за охрана в Министерството на отбраната. Зафиров припомни, че м.г. алармира за нарушения в „МОБА“. „Смятахме, че прокуратурата ще се самосезира или министерството ще предприеме коригиращи действия, но не стана нищо подобно. Получихме само смехотворно обяснение“, обобщи той. Зафиров напомни, че „МОБА“ продава оръжие, което е част от уставния капитал на дружеството. Това не само че става без лиценз за продажба на боеприпасите, а към момента на сделката е изтекло и разрешителното за съхранението им. Зафиров изтъкна, че със сделките са нанесени сериозни финансови щети на държавния бюджет.

Сигнал е подаден и срещу фирмата „Партнер Консулт“. Регистрацията й съвпада с адреса, на който е регистрирана фирма на бащата на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев „Инвест Консултинг 2002“ АД. „Партнер Консулт“ е заподозряна от социалистите заради договор за обществена поръчка в община Дулово, дейност по нея обаче никога не е извършвана. Зафиров отбеляза, че същата фирма е печелила обществени поръчки за стотици хиляди левове в много общини във Варненско. Елементарна проверка може да покаже, че собственичката на фирмата чрез други фирми е обвързано лице с бащата на евродепутата, добави членът на ИБ.

Последният сигнал е насочен срещу Цветан Цветанов. БСП настоява да знае има ли връзка между зам.-председателя на ГЕРБ с престъпния свят. Зафиров цитира бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, който през септември заяви в тв интервю: „Цветанов ни запозна с човек, който после направи контакт с друг, от когото получихме информация“. Той определи едното лице като „вътрешно“ за групата за отвличания, позната като „Наглите“. Случаят отново предизвика внимание след убийството на Петър Христов в началото на тази година. Питаме откъде, как, кога и при какви обстоятелства Цветанов като министър на вътрешните работи познава лице, вътрешно за „Наглите“, настояват от БСП. Зафиров припомни, че като министър Цветанов има политически, а не разследващи функции. Според БСП тези обстоятелства поставят въпроси, свързани с морала и закона.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране