19.04.2018 | 11:55
Цветанов иска висока заплата, вместо да е хрантутник на икономически кръгове
БСП предложи намаляване и замразяване на възнагражденията за депутати и министри

По-добре депутатите да получават заплата от държавата, отколкото да станат хрантутници на определени икономически кръгове. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, цитиран от „Фокус“.

Цветанов подчерта, че БСП е била част от паралелната държава, за която говори. Според него това не прави чест на тези, които са участвали в приватизацията.

„Най-лошо е да наричаш всички маскари. Като народен представител не е се чувствам като такъв, не съм се възползвал от привилегии. Няма събота и неделя, в която аз да не съм в страната“, каза Цветанов. По думите му това са почивни дни за нормалните български граждани, но за него това е лишение от времето със семейството, за да бъде сред хората и да ги запознава с политиките, които правят управляващите.

„Като народен представител на база тези пари, които получавам, нито веднъж, където съм отишъл в страната не съм се възползвал от командировъчно“, каза Цветанов. Според него идеята на БСП е несъстоятелна и става въпрос за спекулация.

Заплатата на депутатите от 3540 лв. да се намали на 2976 лв. Това предложение за промени в правилника за Народното събрание са внесли от БСП в деловодството в парламента, предаде „Дневник“. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни, че това е заплатата, с която е приключило предишното Народно събрание. Тя иска заплатата да е фиксирана сума, която няма да се увеличава до края на парламента, колкото и да расте средната за страната. В момента заплатите на депутатите, министрите и членове на държавни агенции се формират на базата на средната заплата за страната и растат с нейното покачване. „Тази промяна ще се отрази на още 19 органа в страната. Това е политическият и административен елит в страната, чиито заплати зависят от тези на депутатите“, каза Нинова. Тя предрече, че ще има тежка съпротива срещу това и ще изкарат БСП по-черни и от дявола. „Имаме само един въпрос към опонентите ни и те би трябвало да отговорят – кой друг освен политическия и административен елит получава на тримесечие увеличение на заплатата си автоматично, според това дали расте средната заплата?“, попита Нинова.

От БСП предлагат още депутатите да почиват само на официално обявените в страната празници, както всички българи без никакви извънредни отпуски. Нинова каза, че в предложението на БСП единствено се запазва лятната ваканция на парламента през август.

По-рано през деня в декларация от името на ГЕРБ, прочетена от Спас Гърневски, се припомни, че БСП вдигна мораториума върху депутатските заплати. „В 41-ото Народно събрание ПП ГЕРБ наложи мораториум върху нарастването им и ги замрази. В 42-ото Народното събрание, когато управляващи бяхте вие, мораториумът не бе продължен. Тогава, на 10 март 2014 г., председателят на парламента г-н Михаил Миков заяви публично: „Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм…“, прочете Гърневски.

„Казвам се Корнелия Нинова, а не Михаил Миков и провеждам политиката на новото ръководство на партията такава, каквато я разбирам“, отговори лидерът на БСП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране