03.04.2018 | 12:20
Цветанов предал 1 милион досиета за 6 месеца
ГЕРБ иска обхватът на работа на Комисията по досиетата да се разшири

Като вътрешен министър в първото правителство на Бойко Борисов, Цветан Цветанов е предал на Комисията по досиетата около 1 милион папки от МВР. Това съобщи самият той по време на кръгла маса на тема „Комисия по досиетата – настояще и бъдеще”. Цветанов напомни, че от приемането на Закона за досиетата през 2006 г. до идването на ГЕРБ 3 години никой не е предприел, каквото е трябвало.

„За 6 месеца успяхме да предадем всички архиви от областните дирекции на МВР в страната. Дали Комисията по досиетата изпълни своя ангажимент, аз мога да кажа, че през последните години винаги сме разглеждали отчетите за дейността й, винаги се е дискутирала темата докога трябва да работи Комисията“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите му, за голямо съжаление, след всички тези години, днес отново се говори за досиета. „Отново говорим за миналото. Когато започнахме демократичните промени в България, ние просто искахме да се доближим до стандартите и до модела, който реализираха нашите приятели от Германия. За голямо съжаление, през всички тези години, много бяха посланията, но малко бяха действията за реалното предаване на досиетата, което определено води до въпроса – дали не бяха прочистени някои от тях? Дали това, което впоследствие беше предадено на Комисията по досиетата е всичко това, което е имало към 1989-90 година”, посочи Цветан Цветанов.

Той бе категоричен, че като демократично общество трябва да дадем повече обществена подкрепа за действията на Комисията по досиетата. Според Цветанов, трябва да бъде подложен на дебат и евентуално разширяване на обхвата на проверяваните лица.

„В България останаха табу темите за фалита на банковия сектор през 1996-97 година. Кои бяха представители? Дали бяха свързани с бившата Държавна сигурност? Приватизацията, която беше извършена”, допълни още той и призова всичко това да бъде подложено на дискусия по време на кръглата маса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране