23.02.2019 | 9:50
Цветанов: Стига сме спекулирали, на никого не сме нарушили правото да избира
Ако имаме памет, ще си спомним, че ГЕРБ свали прага на преференциите, обяви зам.-председателят на ГЕРБ

Ако всички бяха наясно с фактите, надали щяха да се изграждат подобни твърди позиции, които противопоставят обществото. Ако погледнем реално и имаме памет, ще си спомним, че страната ни е приела пропорционалната избирателна система. За първи път преференцията се приема от БСП през 2007 г. с 15 процента праг.  ГЕРБ направи прагът 7%, за да може да има възможност за пренареждане на листите. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в интервю за БНТ по повод полемиките около промените в Изборния кодекс, свързани с промяната в прага на преференциите.

„В 10 държави от ЕС имат затворени системи, където не може да се прави преференция“, изтъкна.По думите му днешната позиция на партията не е нещо, което трябва да бъде укоримо.“Нека да спрем всякакви спекулации, че сме отнели избирателни права. На никого не сме нарушили конституционното право да избира. Да, действително променихме позицията си, но не смятам, че това трябва да е укоримо. Ревизирахме позицията си за гласуването на второ четене. В политиката не може да правиш законодателство на инат. Това е позицията на БСП и те го доказаха с решението си да излязат от Народното събрание“, каза Цветанов.

Във връзка с това дали е имало договорка с ДПС за преференциите, той коментира: „Разговорите, които се водят между парламентарните сили са функция на Народното събрание. Ние нямаме пълно мнозинство, за да имаме комфорта да взимаме сами решения и да не променяме позициите си. Форматът на коалицията ни изисква и много отстъпки, но управленската програма се спазва и нямаме различия. Има ситуации, в които се нуждаем от плаващи мнозинства, за да защитим целите, които сме си поставили като управляващи“.

За пример Цветанов посочи темата за плоския данък, по която се водят разговори и с ДПС.“Когато си в управление, трябва да взимаш решения, които кореспондират с реалността. В сложната конфигурация, която имаме, ние избираме стабилността на страната. Съдбата на парламента зависи от всички политически сили“, каза още Цветанов във връзка с напускането на БСП на парламента.

„Не е добре, когато една сила излиза от парламента. Те правят трети опит да излязат, но не излизат, а просто не упражняват правата си, за които са ги избрали избирателите им. От егоистична гледна точка тази седмица за нас беше изключително комфортна, но опозицията трябва да защитава и своите избиратели и да отстоява принципите на парламентаризма. Ние го направихме и потърсихме елегантна форма да се върнем, защото нашите партньори ни посъветваха, че това е единственият начин да се чува гласа ти, когато си в опозиция“, добави Цветанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране