04.10.2017 | 0:01
Туроператорите искат оставката на Ангелкова поради некомпетентност
От бранша твърдят, че министърът манипулира общественото мнение за истинското състояние на чуждите туристи

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) настоява министърът на туризма Николина Ангелкова да подаде оставка заради „липса на професионални компетенции и административен капацитет за справяне със задълбочаващите се проблеми на българския туризъм“. На интернет страницата си организацията заявява, че снема доверието си от министъра на туризма.

Интересен е фактът, че заместничката на Ангелкова Ирена Георгиева, която стана зам.-министър още по времето на второто правителство на ГЕРБ, дойде именно от АБТТА. Тя първо беше член на Управителния съвет на АБТТА, а от 2009 до 2013 г.  бе председател на УС на асоциацията. Според АБТТА данните за броя на чуждите туристи се преувеличават, националната туристическа реклама е лишена от стратегическа визия, туристическият маркетинг е хаотичен, липсват и маркетингови активности в мобилни формати и в социални платформи.

Туроператорите твърдят, че общественото мнение се манипулира систематично за истинското състояние на входящия туризъм в България с погрешни данни за броя на чуждестранните туристи, надвишаващи значително реалния брой.

Те оценяват състоянието на националния туристически портал www.bulgariatravel.org като катастрофално и отбелязват, че от началото на 2015 г. той е без активност. Според организацията българската държава подпомага рекламните кампании на чуждестранни туроператори със свои средства, липсва прозрачност в процедурата и критериите за избор на получателите на държавната помощ, нарушава се свободната конкуренция, като чуждестранни икономически субекти се поставят в по-благоприятно положение спрямо българските туроператори.

Организацията се възмущава, че продължава да се бави недопустимо въвеждането на автоматизирана Единна система за туристическа информация ЕСТИ, от която се очакваше да стане ключов инструмент в борбата със сивата икономика.

Организацията предупреждава, че всяко продължаващо неглижиране на тези проблеми би имало неблагоприятни  последствия не само върху българския туризъм, но и върху българската икономика като цяло. От  АБТТА декларират експертна готовност за участие в тяхното решаване и призовават към консолидиране на усилията на всички нива, между всички с добронамерен интерес за постигане на устойчиво и конкурентно туристическо развитие.

По-късно вчера пред „Фокус“ един от членовете на АБТТА Лъчезар Тодоров заяви, че не е редно УС на организацията да излиза с еднозначно становище при положение, че нямало еднозначно мнение на всички членове. Той направи уточнението, че това е позиция само на УС, а не на асоциацията. Според него становището уронвало авторитета на АБТТА.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране