01.09.2016 | 0:01
Турски прокурор: ЦРУ създаде гюленистите по подобие на мормоните и сциентолозите
Човек с начално образование не може да гради училища в 160 държави

Гюленисткото движение е създадено по подобие на мормонската църква и сциентолозите в САЩ. И трите са изцяло дело на ЦРУ. Това заяви турският прокурор Зафер Дур от Измир. Той разследва финансовите връзки на Гюлен и твърди, че по своята организационна структура те са същите като на мармоните и на сциентолозите. „ЦРУ създаде и организира тези секти, за да промени общественото съзнание“, обяви Дур, четейки от предварително подготвен текст, съобщи „Хюриет“.

Системата на Гюлен да изгражда училища, болници, политически групи, технологични и културни центрове е абсолютно същата като на църквите на мормоните и сциентолозите, продължи обвинителят.  Няма как 75-годишният Фетхуллах Гюлен, който има само начално образование, да изгради такава широка и мощна организация и да инфилтрира хора в държавните институции сам-самичък. Без международна подкрепа той не би могъл да открие училища в 160 държави по цял свят, коментира прокурорът.

Преди години разследващи журналисти стигнаха до извода, че гюленисти работят за чуждестранни разузнавателни централи като американското ЦРУ, английската МИ16 и германското шпионско ведомство БНД, припомни Зафер като добави, че трима много известни репортери са били убити заради проучването.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране