22.04.2016 | 0:19
Турци купиха болница „Токуда“
Сделката е за купуването на 100% от групата „Токуда“, докато тази със „Сити Клиник“ е комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите

Турският холдинг „Аджъбадем”, заедно със своето дъщерно дружество в Македония – болницата “Аджъбадем Систина” обявиха, че са подписали споразумение за придобиването на болница „Токуда“ в България и нейното дъщерно дружество „Токуда Груп“, както и за едновременното сливане с водещата верига лечебни заведения “Сити Клиник”.

Сделката е за купуването на 100% от групата „Токуда“, докато тази със „Сити Клиник“ е комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите. Останалата част от акционерите вливат своите дялове в новото дружество. След подписването на споразуменията, 76,5% от акционерния дял на новосъздената компания (“Special Purpose Vehicle”) е собственост на “Аджъбадем”, а останалите 23,5% – на акционери от “Сити Клиник”.

„Сити Клиник“ е водеща верига от лечебни заведения, създадена през 2010 година, която предоставя здравни услуги на територията на София, Варна и Бургас. Групата се състои от 3 болници и 3 медицински центъра, като в нея е единствената болница в България, акредитирана от Joint Commission International (JCI).

След откриването на новия онкологичен център „Сити Клиник“ се превръща в лидер в лечението на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Сърдечно-съдовият център на „Сити Клиник“ е университетска болница към два от най-големите медицински университета в България, обединявайки високото качество на медицинските услуги с развойна и академична дейност.

„Токуда Груп“ е най-голямата частна здравна структура в България, която включва 550 болнични легла, медицински център, център за клинични проучвания, аптека и хоспис, разположени на едно място в София. Лечебното заведение отваря врати през 2006 година като първата частна болница, сто процента собственост на японския инвеститор.

Общата площ на болничната база е 52 000 кв. м., като в нея се предоставя комплексно лечение в почти всички медицински специалности. Болницата разполага с 30 отделения и 22 операционни зали.

Сключването на двете сделки ще доведе до създаването на най-големия частен доставчик на здравни услуги в България и ще го превърнe във водеща здравна институция в Централна и Източна Европа. Така „Аджъбадем“ се утвърждава като глобална марка, която се допълва от пазарните позиции, високото качество на обслужване и репутацията на „Токуда“ и „Сити Клиник“.

Групата „Аджъбадем“ е създадена през 1991 г., а през 2012 т. става част от глобалната здравна верига – „Интернешънъл Хелткеър Холдинг“ (IHH), която ръководи интегрирани здравни дейности и свързаните с тях услуги и е с водещи пазарни позиции в Сингапур, Малайзия и Турция. IHH оперира и инвестира в Китай, Индия, Виетнам, Македония (чрез „Аджъбадем“), Бруней и Обединените арабски емирства. Акции на IHH се търгуват на борсата в Малайзия и Сингапур. Компанията е второто по големина в света публично здравно дружество по пазарна капитализация.

У нас болница „Аджъбадем“ досега бе известна най-вече като здравен спонсор на футболния отбор на „Левски”. Турците работеха и с ЦСКА, преди червените да загубят професионалния си статут.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране