01.04.2018 | 20:17
Тя седи на земята повече равна, отколкото първа
Поникваш - и внезапно разцъфтяваш

Навръх имения си ден председателят на парламента (първа сред равни) Цвета Караянчева даде на bTV интервю от сорта – „Как постигате успехите си?“. Ето какви мисли изхвръкнаха изпод бретона на едно от най-личните Цветя в царството на герберите.

***

Цвета Караянчева, НС: Не се чувствам като първия човек. Аз съм човек, който винаги е свикнал да бъде сред хората и тази позиция не ме отлепя от земята. Аз седя твърдо на земята.

Жени Марчева, bTV: Димитър Главчев, отивайки си от този пост (председател на НС), пожела на наследника си, как беше, да има по-здрави нерви и ниско кръвно налягане.

ЦК: О, ха-хо!

ЖМ: Как сте с нервите и как сте с кръвното налягане?

ЦК: Овладявам нервите, а кръвното ми налягане е ниско. Така че имаме още, така, възможност за повишаване на кръвното налягане. Хората трябва да знаят, че парламентът е отворена институция… Този парламент освен скандалите, които произвежда, освен непрекъснатите отрицателни емоции, трябва да се знае, че тук е отворен парламентът и всеки български гражданин може да влезе. Защото парламентът е атмосфера, дух, история. И той вълнува. Трябва да вълнува българските граждани. Всички български граждани трябва да дойдат – да влезнат в зала, да се качат на балкона, да чуят част от дебата. И те да преценят – дали това, което се насажда, че народните представители са безделници – аз не съм съгласна. Това са хора, които идват от отделни избирателни райони.

ЖМ: Само да ви кажа, че преди години вашият лидер Бойко Борисов нарече депутатите безделници.

***

Ретроспективна пауза.

През 2010-а, втората година от първия мандат на ГЕРБ, в парламента бе внесен вот на недоверие, а Бойко Борисов не рачи да се яви в натура за дебатите и обясни поведението си с това, че си имал работа и не бил безделник. БСП се обиди и поиска депутатите от ГЕРБ да се разграничат от тази квалификация, а герберите възразиха: „Ако в БСП се разграничават от лидера си и се делят на лобита и кръгове, ние в ГЕРБ такъв проблем нямаме“, обясни тогава Красимир Велчев и напомни, че състоянието на държавата е лошо заради БСП.

Край на ретроспекцията. Връщаме се в наши дни, за да проследим как Цвета Караянчева се разграничава от лидера си – след повече от 7 години парламентарно възпитание!

***

ЦК: Ами не съм съгласна с него! Защото всеки един народен представител работи и в избирателния си район, работи и тук, в комисиите. Това, което виждат нашите зрители в залата, е само повърхността на работата на народните представители.

…Трябва да си променим говоренето в парламента. Както виждате, когато станах председател, мисля, че се промених. Понякога ми е по-трудно да говоря, защото трябва да си подбирам думите, с които да се изразявам!… Все пак постът, който заемам, предполага да съм първа сред равни. И винаги съм казвала, че предпочитам да съм повече равна, отколкото първа!

ЖМ: Намираме се в навечерието на Страстната седмица. Вярващ човек ли сте?

ЦК: Умерено вярващ. Но винаги, когато имам нужда, отивам в една църква в Кърджали – „Свети Йоан Предтеча“ се казва. И там запалвам свещ и си мълча, и си мисля… Моля се за здраве и за просперитета на държавата. Защото това, което се случва в глобален мащаб, е много притеснително. Надявам се да има мир и спокойствие да отгледаме децата и внуците си, да им дадеме бъдеще. И да изживеем спокойно старините си – някога. Защото още сме млади!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране