05.12.2017 | 1:22
Убиха бившия президент на Йемен
Шиитските бунтовници хути обявиха, че са ликвидирали Салех и са заловили сина му

Бившият йеменски президент Али Абдула Салех е бил убит, след като проиранските шиитски бунтовници хути са взривили къщата му в столицата Сана. Това съобщиха медии на хутите и източници на саудитската телевизия „Ал Арабия“.

Силите на някогашния президент, управлявал 22 години обединен Йемен (а преди това  още 12 г. Северен Йемен) до 2012 г., бяха съюзници на подкрепяните от Иран хути, воюващи с ръководената от Саудитска Арабия коалиция и със сегашния президент Абд Рабу Мансур Хади. Преди броени дни обаче Салех опита да се откъсне от тях и да преговаря с опозицията, след като между него и хутите се породиха спорове как да управляват територията, която контролират. Телевизия „Ал Джазира“ цитира базиран в Сана активист, според когото към понеделник след обяд хутите са отвоювали от силите на Салех по-голямата част от владяната от тях територия в столицата.

Салех беше свален през 2012 г. на фона на масови протести, които започнаха още в началото на Арабската пролет година по-рано. Малко след първото съобщение от радиото на вътрешното министерство в Сана, контролирано от хутите, социалните мрежи в Йемен започнаха да разпространяват снимки на тялото на мъж, който прилича на Салех. На кадрите се вижда кък въоръжени войници разгръщат одеяло, викайки: „хвала на Бога“ и „хей Али Афаш“, едно от имената за Салех.

Телевизионният канал „Скай нюз Арабия“ пък съобщи, че синът на Салех е бил ранен и е взет в плен от движението на хутите „Ансар Аллах“. Гибелта на бившия президент също така потвърди чиновник от партията на Салех „Общ народен конгрес“, съобщи РИА „Новости“.


Миналата седмица президентът на Йемен Абд Рабу Мансур Хади заповяда да се изпратят войски към столицата, където продължава конфликтът между бившите съюзници – бунтовниците хути и привържениците на Салех. Боевете започнаха в сряда около най-голямата в града джамия, носеща името на бившия президент, и бързо се прехвърлиха в други квартали на града. Към понеделник жертви на боевете бяха най-малко 245 души. Сблъсъците продължават с използване на танкове. В събота партията на Салех призова йеменския народ да защити страната от бунтовниците хути.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране