12.06.2019 | 10:11
Учителка е ударила ученик с кошче за боклук (видео)
Инцидентът е заснет на клип в гимназия в Пирдоп, директорката ѝ заяви, че преподавателката е била провокирана

„Нова тв“ показа клип, изпратен от неѝн зрител за рубриката „Моята новина”. На него се вижда как учителка от ПГ по туризъм и хранителни технологии „Никола Димов” в Пирдоп удря ученик с кошчето за боклук по време на час.

Клипът е много кратък и на него се вижда само ударът, как учителката пита: „Още един удар искаш ли?“ и как ученикът, който явно преди това е провокирал агресията, весело изкрещява „Йес! Яба-даба-дуу!“ под одобрителните възгласи на останалите в класа.

„Нова тв“ потърси за коментар директорката на гимназията Павлина Ценова, която коментира така:

Разбира се, това е абсолютно еднократен случай. Няма подобен друг инцидент в училището, случва се за първи път. След проверка установихме една неадекватна реакция на педагога да се справи със създадена ситуация в класната стая. След проучване стана ясно, че е резултат от ученическа провокация, което не е видно от клипчето поради неговата краткост и това малко изкривява обективната ситуация”.

Ценова каза също, че учителката все още е в процедура по уточняване на казуса и добави: „Предприети са мерки. Тя има право на личен избор да напусне, но това ще бъде един доброволен акт и нейно лично решение. Колежката няма никакво право да проявява подобни форми на неадекватност. Не приемаме, че само учителката има вина, тя е била обект на провокация”.

Директорката поясни, че агресията се е изразявала в „нарушаване на нормалния учебен процес, движение из класната стая, местене на въпросното кошче напред-назад, с което се пречи на нормалното протичане (на учебния час) и работа на колежката„. Тя каза, че проблемът  влошаването на дисциплината като цяло в училищата много сериозен за образователната система. „Колегите вече не трябва да са само преподавтели, но и трябва да са модератори, психолози, мениджъри в класната стая. Да знаят да управляват всяка ситуация, всеки конфликт, всички взаимоотношения и в този контекст дисциплината е наистина едно предизвикателство за педагозите“, допълни тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране