19.03.2018 | 19:59
Умерено съобразяване в рамките на закона и оттатък Маркс
Ние, в консервативното

Антон Хекимян, bTV: Продължават протестите за Пирин. Какъв е вашият коментар?

Нено Димов, министър на околната среда и водите: А. Тази политическа активност ще продължава вероятно до изборите, които са догодина*, под различни форми. На практика ние тука виждаме много ясно две различни тенденции. Това (на зелените активисти) до известна степен е неомарксистки поглед върху бъдещето на развитието, който се противопоставя с консервативния. Те приемат, че има някакво глобално решение, което може да бъде сложено навсякъде. Ние в консервативното, в „Обединените патриоти“, в правителството, считаме, че местните общности са тези, които имат основната тежест. И така, както в Трън се съобразихме, в Генерал Тошево се съобразихме. Така ще се съобразяваме основно с местните общности – в рамките на българското и европейското законодателство.

АХ: От полза ли е обаче на местните изграждането на нови структури в Пирин, на нови лифтове?

НД: Развитието… Ми, вижте, аз неслучайно ви казах, в една местна общност, каквато е Трън, решиха с референдум да отидат в една посока. В друга, каквато е Генерал Тошево, отидоха в друга посока. В трета местна общност ще има трето решение. (На референдум в Трън местните решиха да не допускат златодобив на своя територия. В Генерал Тошево местните гласуваха против добива на газ – не разбираме къде е „другата посока“.) Няма панацея. Има различни – и човек трябва да гледа тези различни общности какво искат в рамките на закона! Щото в края на краищата законът е този, който трябва да се спазва, а политическите визии са различни. Това са си различни идеологии и е нормално те да се противопоставят. (…)

АХ: Политическа визия ли са протестите (против новия план за управление на Пирин), които стават всеки път пред Министерския съвет?

НД: …И пак казвам, основната посока (в протестите на зелените организации) няма нищо общо с екологията и с опазването на околната среда. Това са и политически методи, политически инструменти, които са достатъчно добре известни. И това си е една политическа кампания.

АХ: Политическа кампания, вие заставате зад думите си. Кой е собственикът на (концесионера в Пирин) „Юлен“?

НД (пауза): Аз съм орган, който трябва да гледа какво е „Юлен“. Между другото бях изпратил писмо да попитам кой е собственикът на „Юлен“ – до Народната банка. Получих отговор, че тя не може, не е в правомощията й да ми отговори на този въпрос. Така че при всички положения има органи в държавата, които знаят кой е собственикът на „Юлен“. „Юлен“ е юридическо лице, което си плаща законодате… ъъъ данъците в България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране