Зареждане

Напишете

ОБЩЕСТВО

Умишлено ли се унищожава българо-хърватско предприятие?

share

От смесеното българо-хърватско предприятие „БДЖ Кончар” сигнализираха за действия, които могат да се окачествят като умишлено спиране на достъпа до халето на предприятието в депо Подуене. Това е станало от
ръководството на БДЖ Пътнически превози с писмо от 28-ми септември 2017 г.

В писмото си до БДЖ Кончар ръководителят на Локомотивно депо София Динчо Минчев посочва, че „при извършване на прегледи е констатирана неизправност в стрелките”, обслужващи предприятието и достъпът до него е трябвало да се прекрати до отстраняване на проблема. Освен факта, че голяма част от стрелките в района се намират в същото състояние и продължават да се ползват, е любопитно, че в писмото не е посочен срок за отстраняването/ремонтирането на повредените елементи. Вече цял месец не са предприети никакви действия от страна на ръководството на БДЖ Пътнически превози.

От предоставените материали става ясно, че останалите стрелки, които се използват от другото съседно предприятие „ЖП Тракция” са в абсолютно същото състояние, но те не са били спрени за „спешен” ремонт. ЖП Тракция е предприятието, с което ръководството на БДЖ е сключило през 2015 г. договор за поддръжка на ремонтираните в „БДЖ Кончар” локомотиви за над 1 млн. лв. Според медийни публикации дружеството е свързано с бизнесмена Васил Божков.

В халето на смесеното българо-хърватско дружество, поради спирането на достъпа по железен път, бяха блокирани два локомотива на Deutsche Bahn, които се ремонтират и поддържат в предприятието. Ситуацията силно напомня случилото се в казуса с оръжейния завод ЕМКО и отнетият, а по-късно върнат лиценз на предприятието. Целта в случая с „БДЖ Кончар”, според запознати от железопътния бранш, е да бъде ликвидирано насила иначе работещо успешно предприятие, а имуществото, включително изцяло оборудваното и ремонтирано хале на дружеството в комплекса на депо Подуяне – заграбено. От предоставената информация се вижда, че халето на „БДЖ Кончар” изглежда като истински оазис на фона на пустошта и гигантското разграбване на държавно имущество, което цари на територията на депо Подуене. Сигнал за тези и други действия на ръководствто на БДЖ Пътнически превози, както и покана за посещение в завода бяха изпратени до премиера Бойко Борисов.

 

споделяне във facebook

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.