18.06.2017 | 0:01
Унгария гони от страната агентите на Сорос
Виктор Орбан се закани 2017 г. да стане година на края на мрежата на Сорос в страната

Унгарският парламент одобри закон, според който неправителствените организации (НПО), финансирани иззад граница със суми над €23,4 хиляди годишно, трябва да се регистрират като чуждестранни агенти. Всяка такава организация е задължена да обяви своя статут в официални сайтове. Законът не засяга финансиране от ЕС.

Ако НПО откажат да преминат процедура по регистрация, на нея се налага глоба. Две организации, финансирани от милиардера Джордж Сорос чрез неговия фонд „Отворено общество” – Унгарското дружество за граждански свободи и Унгарският Хелзински комитет – заявили, че не възнамеряват да изпълняват закона, няма да се регистрират и да си обявят бюджета. Приетият закон е наречен от наблюдатели „закон против Сорос”.

Представители на управляващата партия „Фидес” заявили, че този закон е необходим инструмент за контрол над „мрежата на Сорос”. Сорос в своето слово на Икономическия форум в Брюксел на 1 юни нарече Унгария „мафиозна държава”, устройваща заговори против ЕС, и подкрепи инициативата на Германия да бъдат лишени от бюджета на ЕС страните, които отказват да приемат мигранти от Близкия Изток. В отговор Виктор Орбан заявил, че НПО на Сорос са единствената мафия в Унгария. Той обеща, че 2017 г. ще стане година на края на мрежата на Сорос в страната.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране