19.01.2018 | 3:02
Унгария ще облага с данък организации, които помагат на мигранти
Финансираните от чужбина НПО-та ще плащат до 25% от сумите, които получават
Виктор Орбан

Унгария се готви да въведе специален данък и санкции за местни организации, които „подпомагат незаконната миграция“ и получават средства от чужбина, съобщи електронното издание „ИЮ Обзървър“. Това е заложено в пакет от закони, наречени „Да спрем Сорос“ – по името на родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос, чиято фондация частично подпомага организации, защитаващи правата на бежанците.

Предложените мерки предвиждат всяка организация, която подпомага незаконната миграция, да се регистрира и да предоставя данни на унгарските съдилища. Получаващите повече средства от чужбина, отколкото от източници в страната, трябва да плащат данък до 25% от сумите, взети от чуждестранни фондове. Проектозаконът предвижда да бъдат издавани забрани за достъп до пограничните райони на унгарци, които са участвали в организирането на нелегална миграция. Освен това могат да бъдат налагани забрани за достъп до Унгария на чуждестранни граждани.

Вътрешният министър Шандор Пинтер обясни на пресконференция, че новите разпоредби няма да се отнасят за служителите на ООН и за дипломатите. Забранителни заповеди няма да бъдат издавани и на депутати, които имат основателна причина да бъдат в пограничните зони. Според правителството мерките ще бъдат в сила до „края на мигрантската криза“.

Властта в Будапеща обаче не даде ясно обяснение какво точно означава да се подпомага незаконната миграция, отбелязва „ИЮ Обзървър“. Правителството на премиера Виктор Орбан очаква гражданските организации, които оказват съдействие на мигрантите, сами да се разкрият. Проектозаконът няма да бъде внесен за незабавно одобрение от парламента, а първо ще бъде представен за обществени консултации.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране