14.01.2019 | 7:34
Управляващата коалиция в Гърция се разпадна заради Македония
Алексис Ципрас ще поиска и вот на доверие от парламента през следващите дни

Гръцкият министър на отбраната и лидер на партията „Независими гърци“ Панос Каменос, коалиционен партньор в кабинета на Алексис Ципрас, напуска правителството. Това стана след среща между Каменос и премиера Алексис Ципрас в неделя в Атина.

Причината за решението на Каменос е несъгласието му с подписания миналата година Договор от Преспа, с който се урежда продължаващия вече три десетилетия спор за името на Македония.

След като излезе от срещата си с Ципрас, Каменос заяви пред събралите се журналисти, че основната цел на коалиционното правителство, а именно – приключването на ерата на спасителните програми, е изпълнена, съобщава „Грийк рипортър“.

„Благодарих на премиера за нашето сътрудничество и му обясних, че заради този национален проблем това сътрудничество не може да продължи. „Независими гърци“ се оттеглят от кабинета“, подчерта Каменос.

Гръцкият премиер Ципрас вярва, че документът може да бъде ратифициран с подкрепата на 145-мата депутати от неговата управляваща партия СИРИЗА, но и с гласовете на членовете на малката проевропейски насочена партия „То Потами“ („Реката“), както и с гласовете на депутатите от „Независими гърци“, които не са съгласни с позицията на лидера си Каменос.

След срещата Ципрас прие оставката на Каменос, а на негово място Ципрас назначи началникът на Генералния щаб на армията Евангелос Апостолакис. Ципрас съобщи, че „ще приеме оставката на всеки един представител от партията на Каменос „Независими гърци“. Премиерът ще поиска и вот на доверие от парламента през следващите дни.

Каменос пък обяви, че неговата партия няма да подкрепи Ципрас и в това гласуване. „Ако гласуваме вот на доверие на правителството, това ще означава, че подкрепяме Договора от Преспа“, заяви лидерът на „Независими гърци“. Той заплаши с изключване всеки депутат, който гласува положително на предстоящия вот. Според изданието обаче Каменос няма действителен контрол върху парламентарната си група и се очаква част от представителите на партията да подкрепят кабинета.

Македонският парламент гласува късно в петък да преименува страната на Република Северна Македония, но споразумението трябва да бъде одобрено и от парламента в Атина, за да влезе в сила. „За“ промените гласуваха 81 народни представители.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране